Local

LOCAL | Asigurările RCA pentru persoanele fizice se scumpesc din nou

Asigurările RCA obligatorii pentru persoanele fizice se scumpesc din nou.

În medie, fiecare proprietar va plăti în plus cu 30%.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat, luni, prețurile maxime pentru aceste polițe.

În timp ce tarifele pentru camioane scad cu 40%, prețurile pentru autoturisme se majorează cu peste 30% față de luna februarie, arată o analiză realizată de Asociația Societăților de Service Auto.

În aceste condiții, companiile de asigurări AUTO nu pierd nimic: ce se taie de la camioane se recuperează de la perosanele fizice, spune Cristian Muntean preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto.

”E aritmetică simplă. Doar trebuie să urmărești niște cifre. Prețul RCA de acum câteva zile s-a modificat pentru persoanele fizice, în sensul că a crescut cu 31%, fără a exista o justificare tehnică și economică pentru o astfel de majorare. În opinia mea, nu se dorește altceva decât reîmpărțirea profitului firmelor de asigurări, pierdut din cauza plafonării polițelor RCA pentru transportatori și care a fost transferat pe umerii persoanelor fizice”, a declarat Cristian Muntean pentru Europa FM.

Tariful maxim pentru un autoturism cu o capacitate între 1.200 și 1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, va fi de 610 lei.

Și prețul RCA pentru camioane – de 7500 de lei – se menține exagerat, mai spune Cristian Muntean.

Peste 70% din acest tarif reprezintă cheltuieli estimate de firmele de asigurări.

”Și pun o întrebare simplă. În ce țară am mai întâlnit să existe cheltuieli de 72% pentru un produs obligatoriu? Nu cumva ne referim, de fapt, la niște cheltuieli supraevaluate care ascund profitul firmelor de asigurări? Da, acesta este răspunsul în opinia mea. La autobuze lucrurile sunt și mai și. 6.600 de lei este noul preț comunicat de ASF, iar daunele reprezintă, dacă nu mă înșel 873 de lei, adică undeva în jur de 13% din valoarea RCA. Scuzați-mă, să ai cheltuieli de 87% din valoarea unui produs obligatoriu este enorm”, a precizat Cristian Muntean.

Între timp, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri cere clarificări privind noile prețuri maxime stabilite pentruasigurările RCA.

Într-o scrisoare, reprezentanții transportatorilor solicită  Autorității de Supraveghere Financiară explicații despre modul în care s-au calculat noile tarife, care prevăd majorări de 30% pentru autoturisme.

”Nu face decât să genereze, cel puțin de la nivelul nostru, al asociațiilor patronale, o solicitare către ASF să ne transmită public calculele pentru toate categoriile, pentru că avem suspiciuni legate de baza de calcul. De modul în care s-a pornit un calcul pentru fiecare categorie în parte”, a declarat la Europa FM Constantin Isac, vicepreședintele Uniunii Transportatorilor.

Guvernul a decis să plafoneze tarifele pentru asigurările RCA pentru 6 luni iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit prețuri maxime pentru fiecare categorie de autovehicule.

ASF a anunțat că a transmis documentul la Ministerul de Finanțe, dar acesta nu a fost discutat în Guvern, pentru aprobare, a declarat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, după ședința de azi de la Palatul Victoria.

”Nu a ajuns o hotărâre privind tarifele RCA. Aceasta trebuie să fie înaintată de către ASF către Ministerul Finanțelor și apoi Ministerul prezintă hotărârea în ședința de Guvern”, a declarat Iolu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page