DIVERSE | Care sunt cauzele apariţei ulcerului?
Ulcerul reprezintă leziunile care apar la nivelul mucoasei tractului digestiv. Deşi acesta nu este nici contagios şi nici cancerigen, atunci când devine malign, aveţi un motiv serios de îngrijorare.
Bacteria responsabilă pentru provocarea acidului gastric, implicit a infecţiei în organism se numeşte ,,Helicobacter Pylori”. În afară de alimentele picante, abuzul de alcool sau medicamente, alte cauze care duc la producerea ulcerului duodenal sunt fumatul şi intervenţiile chirurgicale care provoacă aciditate în stomac.
Simptomele cele mai frecvente sunt durerile abdominale constante, pierderea poftei de mâncare şi scăderea în greutate.
Bacteria Helicobacter Pylori
Infecţia cauzată de această bacterie este cea mai frecventă în cazul leziunilor stomacale. Ea distruge mucoasa ţesutului duodenal și provocă inflamații.
Nu toate persoanele care posedă acest tip de bacterie dezvoltă în organism ulcerul.Doar că în momentul multiplicării bacteriei foarte rapid, mucoasa stomacului se deteriorează şi provoacă ulcerul.
Pepsina si acid peptic
Acestea sunt fluide puternice, care sunt produse în mod obișnuit ca răspuns la alimentele pe care le-am mâncat. Pepsina și alți acizi sunt necesari pentru digestie.
De obicei, stomacul produce un lubrifiant care protejează ţesuturile. Ea produce, de asemenea, bicarbonat pentru a neutraliza formarea acidului. Circulația sângelui în stomac ajută la reînnoirea și repararea ţesurilor stomacului. Însă, atunci când există probleme, riscul apariţiei ulcerului reapare.
Medicamentele anti-inflamatorii
Medicamente anti-inflamatorii, precum aspirina, ibuprofenul sunt cunoscute ca medicamente care provocă ulcerul gastric dacă sunt administrate pe o perioadă mia lungă de timp şi în cantitate mare. Singurul mod în care acestea nu fac stomacul vulnerabil la efectele secundare ale pepsinei este reducerea producției de bicarbonat.
Stresul
Persoanele care suferă de stres prezintă un risc mai mare de a face ulcer. Trauma psihică și stresul poate fi motivele pentru care oamenii dezvoltă ulcer. Acesta este legat de excesul de căldură produs în organism. Cei care au suferit o intervenţie chirurgicală, de asemenea, riscă să dezvolte ulcer .
Alcoolul si fumatul
Alcoolul a fost considerat unul dintre motivele apariţiei ulcerului gastric, deși nu a fost găsită încă nicio dovadă concretă. Cert este însă că, oamenii care suferă de ciroză hepatică, cauzată de alcoolism, prezintă un risc major de ulcer. Fumatul, de asemenea, creşte şansele de a dezvolta orice boală a corpului, precum și cel de apariţie a ulcerelor.
Sursa: www.clicksanatate.ro