Sanatate

SANATATE | Ciuboțica-cucului, tonic pentru inimă

Plantă răspândită în zonele de deal şi de câmpie, ale cărei flori, ciuboţica-cucului are nenumărate indicaţii terapeutice. Preparatele din flori sunt bune mai ales pentru bolile respiratorii, iar cele pe bază de frunze şi rădăcină pentru inimă.

Cunoscută sub denumirea ştiinţifică de Primula officinalis, ciuboţica-cucului are acţiune antispastică, calmantă, antiinflamatoare, cicatrizantă şi emolientă, fiind utilă în tratarea mai multor afecţiuni.

Întăreşte inima

Ciuboţica-cucului conţine potasiu şi sodiu, ajutând la buna funcţionare a inimii. Cel mai indicat este decoctul.

Se obţine prin fierberea unei linguriţe de rădăcină mărunţită, la o ceaşcă de apă. Laşi să dea în clocot 10 minute, după care iei de pe foc. Bei de 2 ori pe zi. Şi dacă te confrunţi cu palpitaţii, tinctura de ciuboţica-cucului ajută la calmarea acestora. Dizolvi 15 picături în jumătate de pahar cu apă. Se ia de 2 ori pe zi, cel puţin 14 zile.

Utilă în infecţii respiratorii

Ciuboţica-cucului este bogată în saponine care ajută la fluidificarea secreţiilor bronhice. Dacă suferi de bronşite, răceli sau pneumonie, prepari un sirop din rădăcina acestei plante. Mărunţeşti un pumn de rădăcini proaspete, le pui într-un borcan şi pui peste ele 3-4 linguri de miere diluată în 300 ml apă. Laşi la macerat 10 zile. Se ia câte 1 linguriţă, de 3 ori pe zi, până când simptomele dispar.

Vindecă eczemele

Pentru a grăbi vindecarea eczemelor, poţi aplica în zonele cu probleme cataplasme cu flori proaspete de ciuboţica-cucului, tăiate mărunt. Pentru vindecarea rănilorsunt indicate  comprese din infuzie de flori. Aplici de mai multe ori pe zi, 10-15 minute.

Te scapă de insomnie

Stările de nelinişte şi de anxietate, stresul, dar şi unele afecţiuni pot duce la apariţia insomniei. Scapi de problemă dacă bei câte o cană cu infuzie preparată dintr-o lingură de flori de ciuboţica-cucului şi dintr-o lingură de flori de sunătoare la o cană cu apă. Ajută şi în cazul schimbărilor bruşte de dispoziţie. De asemenea, infuzia, dar şi capsulele cu ulei de ciuboţica-cucului sunt indicate în tratarea asteniilor.

Atenţie!

Femeile însărcinate, cele care alăptează şi persoanele care suferă de epilepsie nu trebuie să folosească remedii pe bază de ciuboţica-cucului.

Tratează durerile reumatice

Ciuboţica-cucului este utilă şi celor care au reumatism, artrită sau gută. Prepari un ceai din flori şi frunze, pe care îl bei de 2 ori pe zi. Leacul se administrează pentru o perioadă de 3 luni. Dacă durerile nu se ameliorează, cura se poate relua. Ceaiul este util şi pentru a calma un atac de panică, cât şi pentru tratarea migrenelor şi a nevralgiilor.

Ameliorează simptomele premenstruale

Balonarea, stările de nervozitate şi de slăbiciune, durerile de cap, ameţelile, sunt câteva dintre simptomele specifice sindromului premenstrual. Pentru reducerea acestora, pot lua capsule cu ulei de ciuboţica-cucului sau poate bea ceai obţinut din florile şi frunzele acestei plante.

Info

În caz de tuse, este de ajutor infuzia din flori de ciuboţica-cucului, pe care o bei de 3 ori pe zi, câte 1 cană.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page