Local

LOCAL | Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, va vizita o mănăstire din județul Botoșani!

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient va vizita, vineri, 23 septembrie, județul Botoșani, intr-un pelerinaj la Mănăstirea Popăuți.

Patriarhia Antiohiei este continuatoarea comunității creștine întemeiate de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, păstorește în zilele noastre creștinii din Siria, Liban, Iraq, Kuweit, Iran, Peninsula Arabică, o parte din Turcia, și are eparhii misionare în America de Nord, Centrală și de Sud, în Europa Occidentală, Australia, Noua Zeelandă, Oceania. În ultimii ani, Biserica din Siria trece printr-o grea încercare. Zeci de mii de creștini au fost crucificați, decapitați, supuși la convertire forțată sau obligați să-și părăsescă casele și să ia drumul exilului, iar multe biserici și mănăstiri au fost dărâmate.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea s-a născut în orașul Latakia, Siria. A absolvit Institutul de Teologie „Sfântul Ioan Damaschin” de la Balamand în 1978. A studiat apoi la Universitatea din Tesalonic, în Grecia și a primit titlul de doctor în teologie în anul 1983. A fost hirotonit diacon în 1979 și apoi preot în 1983, în Arhiepiscopia Latakia. Preafericirea Sa a fost ales de Sfântul Sinod Antiohian Episcop de Al Husun, Wadi Al-Nadarah, în Arhiepiscopia Akkar, în anul 1995, aflându-se în această demnitate până în anul 2008, când Sfântul Sinod l-a ales Mitropolit al Arhiepiscopiei Europei. Din anul 2012 este Patriarh al Antiohiei și al Întregului Orient.

În anul 1653, patriarhul Antiohiei, Macarie al III-lea, a vizitat Țara Românească şi a sfinţit Catedrala Patriarhală din Bucureşti. A urmat apoi și alte vizite, cum ar fi cele din timpul patriarhilor Atanasie al IV-lea şi Silvestru în secolul al XVIII-lea, creându-se o legătură care s-a continuat până în zilele noastre. De asemenea, Biserica Ortodoxă Română a susținut Patriarhia Antiohiei prin tipărirea de cărți în limbile greacă și arabă, dar mai ales prin numeroase ajutoare materiale. Este și o legătură spirituală între Patriarhia Antiohiei şi Sfântul Antim Ivireanul, întrucât Sfântul a tipărit în anul 1701 pentru Patriarhia Antiohiei primul Liturghier greco-arab cu litere mobile la Mănăstirea Snagov. De asemenea, în anul 1706, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a dăruit tipografia cu caractere arabe Patriarhului Antiohiei, Atanasie al-III-lea Dabas, care a instalat-o la Alep, în Siria.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page