Diverse

DIVERSE | Hepatită: Ce schimbări e bine să faci în dietă

Dacă eşti diagnosticat cu hepatită, este important să faci unele modificări în alimentaţie. Medicul specialist Adrian Copcea, nutriţionist-diabetolog, ne spune de ce să ţinem cont în acest caz.

•    Dieta în bolile hepatice avansate este recomandat să fie una „uşoară” pentru ficat, prin aceasta înţelegându-se alegerea alimentelor cu cât mai puţine adaosuri.
•    Sunt indicate alimentele cât mai puţin grase (grăsimile presupun procese complexe, care solicită mult ficatul).
•    Este bine să se evite mâncărurile bogate, luate cu 2-3 ore înainte de culcare. Trebuie asigurate atât odihna generală, cât şi cea digestivă (prin mese cât mai ordonate).
•    Alimentele „uşoare” pentru ficat sunt fructele, legumele, orezul, cartofii, pâinea, cerealele, carnea şi lactatele slabe.
•    Se pot include în alimentaţie 3-4 ouă pe săptămână, ideal nu mai mult de 1 ou cu gălbenuş la o masă.
•    Indiferent de boala hepatică, se recomandă evitarea alcoolului, care afecteaza şi solicită ficatul.
•    Uleiurile şi fructele oleaginoase (seminţe, fistic, arahide) sunt utile organismului. Totuşi, în bolile hepatice este indicat un consum în cantităţi moderate, ideal nu mai mult de o lingură de ulei (10 ml) sau 20-25 g de seminţe la o gustare sau la o masă.

Poate apărea carenţa de vitamine B

La persoanele cu hepatită s-a observat că există o probabiliate mai mare de apariţie a carenţelor de vitamine din complexul B (inclusiv acid folic). Surse de vitamine B sunt peştele, lactatele, ficatul, drojdia de bere, spanacul, ciupercile, carnea de pui, cerealele, orezul integral.
De asemenea, din dieta bolnavului de hepatită nu trebuie să lipsească alimentele bogate în vitamina C (prezentă în citrice, kiwi, afine, mure, coacăze), pentru că ajută la procesul de regenerare a celulelor hepatice.

3 măsuri în caz de ciroză

1.    Consumă mâncăruri preparate la cuptor sau prin fierbere, evită prăjelile şi rântaşul.
2.    Alege produsele care conţin proteine de calitate, fără grăsimi: carnea de pasăre, peştele, soia.
3.    Redu consumul de sare.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page