Au înălțat rugi către cer cu două bucăți de lemn cioplit. Au lovit cu ele o altă bucată, mai mare și mai răsunătoare, până când au creat adevărate cântece. Cântece de chemare a creștinilor la rugăciune.
Cu măiestrie, artă și ureche muzicală, 20 de de copii din parohiile comunei Vorona, dar și din județul Suceava, au demonstrat, duminică, la Icușeni, că a bate toaca nu este doar un simplu ritual, ci o adevărată artă care transformă un lemn fără viață într-un instrument muzical ce leagă omul de Dumnezeu.
Curtea bisericii de lemn cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril a devenit un loc sacru în care timp de mai bine de două ore, îngeri în costume populare au bătut toaca în ritmuri și feluri diferite, așa cum au simțit, cum au învățat de la mentorii lor, de la pălimari sau chiar de la părinții creștini care au ales să îi crească mai aproape de biserică.
“Este o activitate culturală și creștină, în care ne bucurăm că sunt implicaţi atâţia copii, care nu numai că demonstrează patriotismul lor, dar duc mai departe credinţa strămoşească!” a spus părintele Adrian Secrieru, organizatorul Concursului “Toaca -trâmbiţa îngerilor”, aflat la ediția a treia.
El este preotul paroh al bisericii din satul Icușeni, un locaș de cult de peste 300 de ani, perfect conservat și care se identifică cu lumea satului de odinioară.
Cel mai mic participant are doar 6 ani, iar cel mai mare a împlinit de mult vârsta majoratului. Cu toții au experiență de 2-3, 10 sau chiar mai mulți ani în această activitate pe care o consideră sacră. Ei au animat, duminică, curtea unui monument istoric în care toaca cheamă oamenii la rugăciune numai pe 8 noiembrie, de Hramul bisericii.
Toti participanții au primit diplome și premii în bani din partea Primăriei și Parohiei organizatoare.
” Este o garanţie că aceşti copii, dincolo de noi, cei mai în vârstă, vor rămâne aproape şi vor încerca să ducă mai departe această tradiţie şi poate şi altele, păstrându-ne ceea ce ţine de intimitatea noastră, de legitimitatea noastră, ca entitate şi în calitate de comunităţi” “ a spus Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona.
Activitatea s-a înscris în Săptămâna culturii la Vorona, care continuă până joi, 9 septembrie, cu manifestări culturale și religioase de amploare.
Pacat ca nu exista o pagina Internet a ziarului ca m-ar fi placut sa am si versiunea sonora a batutului. As fi vrut s-o trimit prietenilor si familiilor imprastiati in toata lumea.
Ma bucur ca organizati astfel de actiuni si sunt mandra sa recunosc rude printre participanti.