NAȚIONAL | Premierul Dacian Cioloş: Sănătatea, educaţia şi drepturile sociale sunt priorităţile primei rectificări bugetare
Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetară din acest an. Sănătatea, educaţia şi drepturile sociale sunt priorităţile primei rectificări bugetare, a declarat Dacian Cioloş, la finalul şedinţei de Guvern. Astfel, 570 de milioane de lei merg la Ministerul Sănătăţii, la Educaţie peste 1 miliard de lei, iar la Ministerul Muncii – cei mai mulţi bani: peste 2,8 miliarde de lei.
Muncă, Sănătatea şi Educaţia au fost domeniile care au primit bani în plus la prima rectificare din acest an, aprobat de Guvern. A fost o rectificare fără amprentă politică, deşi este an electoral, a ţinut să precizeze premierul Dacian Cioloş. Banii vor merge în mare parte pentru plata majorărilor salariale, pensiilor, dar şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Cei mai mulţi bani, 2,8 miliarde de lei, i-a primit Ministerul Muncii.
Este pentru prima dată, după mulţi ani, când facem o rectificare bugetară în an electoral fără o amprentă politică (…) Obiectivul nostru este de a a acoperi nevoi reale şi a nu căuta, prin rectificarea bugetară, să câştigăm voturi. Am alocat resurse acolo unde era necesar pentru continuarea proiecte asumate şi pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorâte din priorităţi noi – inclusiv OUG 20, cu corectarea grilelor de salarizare, care se aplică de la 1 august -, dar şi pentru a pune în practică decizii ale Parlamentului, mai ales pentru plata unor beneficii sociale, fără a pune în pericol echilibrul macroeconomic, a declarat Dacian Cioloş, la finalul şedinţei de Guvern.
Pentru sănătate, Guvernul a prevăzut o alocare suplimentară de aproape 570 de milioane de lei. Alocarea va viza peste 163.000 de persoane, care prin corectarea grilei, vor avea venituri mai mari.
Vom asigura resursele financiare necesare în primul rând pentru punerea în aplicare a OUG 20/2016 privind corectarea grilelor de salarizare, dar şi pentru a finanţa programele de sănătate, pentru a asigura medicamente compensate şi gratuite, a declarat premierul.
Alte 860 de milioane de lei sunt asigurate sub forma creditelor de angajament pentru diferite programe de sănătate care se desfăşoară în acest an.
Ministrul Mircea Dumitru, despre rectificarea bugetară
La Ministerul Educaţiei, alocarea bugetară suplimentară este de peste 1 miliard de lei – pentru corectarea parţială a grilei de salarizare, pentru eliminarea unor nedreptăţi în ceea ce priveşte salariile personalului din învăţământ, dar şi pentru finanţarea unor programe educaţionale.
Măsurile vizează pozitiv aproximativ 280.000 de cadre didactice şi auxiliare.
Pregătim un program, din această toamnă, pentru a-i motiva pe profesori să lucreze în şcoli din zone defavorizate. E vorba despre un program la care vor contribui şi fondurile europene, a anunţat şeful Executivului.
Ministrul Dragoş Pîslaru, despre rectificarea bugetară
La bugetul Ministerului Muncii merg peste 2,8 miliarde de lei. Circa 1,4 miliarde de lei sunt destinate indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi unor ajutoare sociale sau alocaţii de stat pentru copii, precum şi pentru indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi. Cealaltă jumătate sunt bani pentru asigurarea pensiilor până la sfârşitul anului. Acoperim sumele necesare pentru plata pensiilor până la sfârşitul anului. NU se pune problema de nicio tăiere de pensie, a precizat Dacian Cioloş.
Alte declaraţii ale premierului Dacian Cioloş:
- 405,3 milioane de lei merg la Ministerul Agriculturii, prin redistribuire
- Este prima rectificare pozitivă pentru Mediu în ultimii ani: pentru combaterea tăierii ilegale de păduri, pentru inundaţii – reconstrucţia anumitor proiecte de infrastructură pentru a preveni inundaţiile
- Am asigurat în această rectificare peste 200 de milioane de lei pentru alegerile locale: alocări către MAI şi Ministerul Comunicaţiilor. Pentru românii din străinătate am asigurat şi finanţări suplimentare pentru îmbunătăţirea condiţiilor serviciilor consulare
- Pentru investiţii avem o alocare de 19,5 miliarde de lei pentru 2016, mai bună ca în prima perioadă a anului trecut. Intenţia noastră e să accelerăm investiţiile în a doua perioadă a anului
- La Dezvoltare Regională, avem o execuţie bugetară bună. Am prevăzut şi un suplimente de credite de angajament în a doua parte a anului
- La Transporturi, în ciuda faptului că am avut anumie proiecte blocate, avem totuşi la investiţii o creştere cu 25% a execuţiei bugetare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Ministrul Anca Dragu, despre rectificarea bugetară
Am avut în vedere patru principii la această rectificare bugetară: menţinerea deficitului bugetar la 2,8% din PIB, asigurarea fondurilor necesare continuării proiectelor de investiţii, alocarea de fonduri suplimentare pentru domeniile strategice (sănătate, educaţie), asigurarea fondurilor necesare aplicării măsurilor legislative adoptate în cursul anului, a explicat ministrul de Finanţe, Anca Dragu.
Prima rectificare bugetară din 2016
Proiectul Ministerului de Finanţe aduce cei mai mulţi bani pentru Ministerul Muncii: 2,8 miliarde de lei. Ministerul Sănătăţii primeşte 300 de milioane de lei, Educaţia va primi 265 de milioane de lei, iar la MAI sunt prevăzuţi în plus 367 de milioane de lei.
Pierd bani ministerele care nu au reuşit să facă investiţii în prima parte a acestui an, dar şi ministerele care au făcut economii: Ministerul Transporturilor – buget mai mic cu 383 de milioane de lei, Agricultura pierde 168 de milioane de lei, iar la Ministerul Culturii vor fi tăiate 194 de milioane de lei, a transmis corespondentul TVR Ionut Gheorghe de la Palatul Victoria.
Sursa: TVR