Local

LOCAL | Minerii și lucrătorii din zonele cu radiații vor beneficia de condiții de pensie mai avantajoase

Potrivit prevederilor noii Legi 155/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010, incepand cu data de 24.07.2016, minerii care au lucrat in subteran si lucratorii care si-au desfasurat activitatea in zonele cu radiatii, locuri de munca incadrate in conditii speciale, vor beneficia la calculul pensiei de un stagiu complet de cotizare mai mic decat cel prevazut pana acum de legea pensiilor publice.

Astfel, articolul 56, alineatul (5) din Legea nr.263/2010 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(5) Stagiul complet de cotizare este de 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) din lege, respectiv de 30 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. f) din lege.”

In plus si articolul 57, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 15 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, respectiv de 17 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona a II-a de expunere la radiaţii.”

De aceste modificari beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a acestor modificari legislative iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării cererii la casa de pensii.

„De foarte mare importanta pentru potentialii beneficiari ai acestei legi este prevederea conform careia, pentru a putea beneficia de aceasta modificare, pensionarii care au lucrat in minerit (in subteran) si in zonele I si II de radiatii, care deja au iesit la pensie in perioada 01.01.2011 – data intrarii in vigoare a legii nr.263/2010, respectiv 23.07. 2016 – pana la modificarea legii, trebuie sa depuna la casa de pensii o cerere de recalculare a drepturilor de pensie. Cererea poate fi depusa la secretariatul institutiei, cu numar de inregistrare si data sau transmisa prin posta, cu confirmare de primire.” – declara directorul executiv al CJP Botosani, Marius Constantin Budai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page