Sanatate

SANATATE | Cele mai bune alimente pentru copii

Ca să se dezvolte sănătos şi armonios, un copil are nevoie de o alimentaţie echilibrată, bazată pe alimente sănătoase, care să îi ofere vitaminele şi mineralele necesare. Descoperă ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia micuţilor:

O alimentație corectă  contribuie și la dezvoltarea cognitivă și la succesul școlar.

Nu trebuie lăsaţi să îşi aleagă singuri alimentele

Părinţii trebuie să selecteze alimentele pentru hrana copiilor, dar să ţină cont şi de preferinţele micuţilor. „Lăsați să aleagă după criteriile lor, copiii nu vor selecta întotdeauna cele mai sănătoase alimente și combinații alimentare. Preferința lor intrinsecă pentru alimente dulci îi face și mai vulnerabili în fața avalanșei de reclame de profil, la care sunt expuși practic de la naștere. Lupta între educație și reclamă este nedreaptă iar efortul de timp și răbdare al părintelui și mai ales al celui care educă trebuie să fie constant și susținut“, a afirmat Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia,  un instrument util în stabilirea elementelor din dieta copilului este piramida alimentară creată pentru aceștia și care este diferită de cea a adulților, prin mărimea porțiilor recomandate și prin aportul diferit al unor nutrienți cheie — calciu, fier, sodiu, grăsimi, etc.

O alimentaţie variată

Pot fi create programe alimentare bazate pe produse variate, bogate în nutrienți și echilibrate energetic (caloric), în funcție de vârsta copilului. Așadar, la baza alimentației copilului se vor afla glucide complexe, porționate moderat (pâine, cereale, orez, mămăligă, paste). Fructele și legumele proaspete și gătite dietetic constituie următoarea clasă de produse alimentare obligatorii în dieta copilului, datorită aportului de fibre, enzime, multivitamine și minerale.

Carnea slabă, peștele, ouăle conțin proteine și îi asigură copilului și aportul de fier, însă porțiile nu trebuie să depășească 80-100 g carne pe zi, iar metoda de gătire să fie dietetică — fiert, la grătar sau la cuptor, nu prăjit, a completat Lygia Alexandrescu.

Ea a adăugat că, la același nivel, în piramida alimentară se află produsele lactate — lapte integral, brânzeturi, iaurt, chefir, sana, etc, importante datorită aportului de calciu, proteine și vitamina D.

Alimente de evitat

Uleiurile, grăsimile și dulciurile rafinate  trebuie consumate cu mare atenție și doar ocazional, fiind bogate în calorii și sărace în nutrienți. Dacă ar fi să facem o listă de alimente care trebuie să se regăsească în dieta copilului, aceasta ar trebui să conțină și produse obținute din cereale integrale (orez, ovăz, grâu integrale), legume (cu frunze verzi, bogate în clorofilă și cu pigment cât mai închis la culoare, bogate în licopen), fructe (citrice, mere bogate în vitamina C, de pădure, bogate în antioxidanți), ou (fiert cleios), brânzeturi proaspete și cu aport scăzut de sare, carne de curcan și somon, fasole uscată, nuci și alte oleaginoase crude, condimente — turmeric, mentă, scorțișoară, miere.

Părinţii trebuie să acorde atenţie la miere, care este într-adevăr un produs natural, cu multiple beneficii, însă efectul asupra greutății corporale este același cu cel al zahărului, potrivit nutriţionistului.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page