O situație care a mai creat tensiuni în județ în urmă cu 4 ani se repetă acum în 52 de unități administrativ teritoriale.
Trei operatori de salubritate de pe raza județului Botoșani, Pavra Com, Regan SRL și Dea Cleaning, care colectează gunoiul în trei sferturi din județ stau cu gunoiul în maşini de săptămâna trecută.
Acestea staţionează ilegal pentru că începând cu data de 5 mai Primăria Săveni nu mai permite depozitarea deșeurilor pe rampa autorizată de pe raza orașului, administrată de un operator privat, respectiv SC PREDEMET din Iași.
Mai mult, operatorii spun că nu au primit nicio înștiințare de la Primăria Săveni despre acest lucru.
“Am mașinile pline, am ridicat gunoiul vineri și nu am unde să îl depozitez. Colectăm cam 3-4 mașini de gunoi pe zi, aproximativ 20 de tone! La Botoşani nu ne primeşte, la Darabani nu, acum ni s-a interzis şi la Săveni, iar altă rampă funcțională nu există! Am informat Consiliul Judeţean şi Prefectura dar nu am primit niciun răspuns. Am prevăzut această situație în urmă cu mult timp, dar nu m-a luat nimeni în seamă! În această situație suntem 3 operatori din judeţ. Dacă nu se găseşte o soluţie, nu vom mai colecta gunoiul chiar dacă avem contracte cu primăriile. Acum e răcoare, dar dacă se încălzește afară, e destul de periculos pentru mediu! “, a declarat Petru Filip, administratorul Pavra Com.
“Avem mașinile pline! Nu știm exact motivația. Am cerut firmei de la Iași să ne trimită document scris și nu a trimis pentru că nu există! Deci există spațiu! E vorba despre o decizie politică aici, dar să lași 50 de comune fără acest serviciu, numai ca să îți faci imagine, mi se pare incorect! Nu mai am unde să stochez, așa că dacă nu se vor găsi soluții, descarc gunoiul fie în fața Consiliului Județean, fie în fața Primăriei din Săveni! ” a declarat Gică Tăbultoc, administratorul Regan SRL.
Situația a fost prezentată ieri în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, însă discuţiile vor fi reluate astăzi în prezenţa tuturor factorilor implicaţi, a operatorilor depozitelor din judeţ precum şi ai reprezentanților ANRSC.
“Groapa de la gunoi de la Săveni este operațională până pe 16 iulie, după cum a spus directorul AMP. Mâine ne vom întâlni din nou și cu ceilalți operatori poate vom găsi o soluție. Am invitat și conducătorii UAT-urilor care dețin rampe autorizate. E o chestiune de sănătate publică și de mediu și de aceea am covocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență” a declarat Dan Nechifor, prefectul judetului Botoşani.
O soluție până la deschiderea depozitului ecologic de la Stăuceni ar fi autorizarea unui alt depozit temporar pentru deșeuri.
Orice întârziere în rezolvarea acestei probleme poate avea consecințe grave asupra mediului și mai ales a sănătății populației.
“Noi stăm cu gunoiul în mașini, ceea ce nu e corect! Vă dați seama ce se întâmplă dacă se scurge numai un singur litru de levigat? E foarte gravă situația!” a mai spus Petru Filip.
Levigatul este generat de acumularea în gunoi a apei învechite și prin infiltrarea lui în sol, subsol și ape subterane produce poluarea acestor factori de mediu.