SANATATE | Îi călcăm în picioare, dar ne pot salva viaţa. Leacuri cu toporași!
Floarea echinocțiului (Viola odorata), o mică plantă perenă, numită astfel pentru că înflorește în preajma producerii fenomenului astronomic și denumită popular toporaș, violetă, tămâioară, floare domnească, face parte din familia Violaceae, ce cuprinde între 500-600 de specii.
Este originară din Europa și din Asia și o putem găsi în păduri și parcuri, însă poate fi, și chiar este, cultivată și în grădini.
Florile de toporaș conțin: uleiuri volatile, rezine, viola-cvercetina, violamina — o substanță colorată albastră, acid acetil — salicilic, mucilagii, zaharuri, substanțe minerale; frunzele de toporaș conțin: ulei volatil de culoare brună, format din esteri metilici ai acidului salicilic și nonadienol; rizomii și rădăcinile de toporaș conțin: saponozide, un alcaloid — odorantina, uleiuri volatile, principii amare, esteri ai acidului salicilic.
În scop terapeutic, de la toporaș se folosesc florile, frunzele, rădăcinile și rizomii speciei, cele din urmă se culeg toamna în lunile august-septembrie. Din rădăcina plantei se prepară decoctul de toporași. Toate părțile recoltate și uscate ale plantei se păstrează separat în pungi de hârtie (flori, frunze, rădăcini).
Florile și frunzele au un gust dulceag, mucilaginos și se culeg în martie-aprilie. Părțile aeriene ale plantei și mai ales florile sunt recomandate în tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii (bronșită, pneumonie, astm bronșic) datorită proprietăților emoliente, fluidificante și expectorante, ajutând la vindecarea tusei și eliminarea mucozității vâscoase de la nivelul aparatului respirator, scrie AGERPRES. Infuzia concentrată de flori (5 lingurițe la o cană cu apă) se poate utiliza ca apă de gură, datorită proprietăților odorizante sau pentru gargarism, în caz de amigdalită. Florile sunt și un bun laxativ.
Frunzele proaspete se pretează atât pentru administrare internă, cât și externă, în special pentru cancerul de colon, gât și limbă. Ele mai prezintă efecte ușor sedative și hipnotice, dovedindu-se de folos în stări de agitație și în caz de insomnie. Pentru a obține aceste efecte, frunzele proaspete sunt infuzate zilnic și consumate ca și ceai. De asemenea, ceaiul de frunze sau de frunze și flori atenuează simptomele specifice migrenelor și ale reumatismului. Extern, medicina populară utilizează frunzele de toporași fierte în oțet, sub formă de cataplasme, în gută, aplicându-se în zonele afectate de această boală.