Diverse

DIVERSE | Simți că nu ai poftă de viață? Iată de ce!

Te simți lipsit de energie, demotivat și fără putere de concentrare? De vină ar putea fi lipsa unui neurotransmițător, mai precis dopamina, un hormon care influențează motivația, concentrarea și productivitatea.

Dopamina mai este numită și ,,molecula motivației”, întrucât aceasta stimulează determinarea și nivelul de concentrare al unui individ. Tot această moleculă ne permite să planificăm și să rezistăm impulsurilor, astfel încât să ne putem atinge obicetivele. De asemenea, dopamina ne face mai competitivi și este responsabilă pentru sistemul nostru de satisfacții și recompense.

Nu în ultimul rând, acest hormon ne permite să avem sentimente de bucurie, fericire și chiar euforie. Astfel, un nivel scăzut al dopaminei se manifestă prin lipsa motivației, a stărilor de letargie și chiar depresie.

Simptomele deficitului de dopamină

În general, un nivel scăzut al dopaminei în organism se manifestă prin lipsa poftei de viață, un nivel scăzut de energie și motivație. De fapt, multe dintre simptomele deficitului de dopamină se aseamănă cu cele ale depresiei.

Iată cele mai frecvente dintre ele: lipsa de motivație, oboseală, apatie, incapacitatea de a simți plăcere, libido scăzut, probleme de somn, modificări ale dispoziției, sentiment de inutilitate, pierderi de memorie, lipsă de concentrare.

Cum să crești nivelul de dopamină în mod natural

Producţia de dopamină este stimulată de consumul anumitor alimente, în special cele care conţin aminoacidul tirozină. Consumul unor asemenea alimente speciale ne sporeşte capacitatea de a răspunde optim atât din punct de vedere fizic cât şi emoţional.

Iată, așadar, o listă de alimente bogate în tirozină:

– toate produsele de origine animală;

– migdale;

– miere;

-avocado;

– banane;

– sfeclă;

– ciocolată;

– cafea;

– fasole;

– toate legumele cu frunze verzi;

– ceai verde;

– fulgi de ovăz;

– susan și semințe de dovleac;

– turmeric;

– pepene roșu;

– germeni de grâu.

Alimentele bogate în probiotice naturale, cum ar fi iaurtul, chefirul și varza crudă pot crește, de asemenea, producția naturală de dopamină.

Exercițiul fizic regulat contribuie, de asemenea, la stimularea producției de dopamină și la producerea de noi celule ale creierului, încetinește îmbătrânirea celulelor actuale și înlesnește fluxul de substanțe nutritive spre creier.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page