Diverse

DIVERSE | Rădăcina de țelină – proprietăți

Se știe despre rădăcina de țelină că îi dă un gust aparte ciorbei pe care o prepari. Însă, ar trebui să fie la fel de cunoscut și faptul că această legumă are și numeroase proprietăți medicinale. 

Rădăcina de țelină conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. În plus, țelina conține și hormoni și uleiuri esențiale. Fitonutrienții și alte substanțe care intră în compoziția sa au și proprietăți anti-cancer.

Rădăcina de țelină are numeroase proprietăți medicinale:

Ea este folosită pentru a trata anxietatea ușoară și agitația, pentru lipsa de apetit, oboseală, tuse, dar și ca un vermifug (substanță care distruge viermii intestinali).

Este bine de știut și faptul că datorită uneia dintre proprietăți, rădăcina de țelină reușește să combată radicalii liberi, prevenind astfel cancerul colonului și pe cel al stomacului.

Pe de altă parte, rădăcina de țelină mai are și alte proprietăți. Ea poate fi folosită în litiază renală, edeme, hidropizie, bronșite cronice, astm, albuminurie, nervozitate, sterilitate, impotență, hipertensiune arterială, obezitate, demineralizare, febră, ulcerații ale pielii, degerături.

Rădăcina de țelină este indicată și persoanelor care suferă de diabet datorită faptului că această legumă conține o substanță asemănătoare insulinei.

De asemenea, rădăcina de țelină poate fi folosită și ca un aliment anti stres, având acțiune relaxantă asupra sistemului nervos. Este foarte bună și în reumatism. Părintele medicinei, Hipocrate, recomanda, în urmă cu 2.500 de ani, să fie folosită țelina „în tratamentul nervilor zdruncinați“.

Te ajută să scapi de pietrele la rinichi

Rădăcina de țelină conține 95% apă și, de aceea, este indicată în alimentația de zi cu zi, fără riscul de a te îngrășa. Includerea rădăcinii de țelină în dietă ne va ajuta să ardem mai multe calorii decât consumam.
Practic, prin efectele diuretice și depurative, rădăcina de țelină favorizează scăderea grăsimilor și a apei din organism, cu acțiune directă asupra obezității și celulitei. După consumul țelinei se constată o diminuare a senzației de foame.

Printre proprietățile rădăcinii de țelină se numără și faptul că purifică sângele, eliminând toxinele, ajută la dizolvarea și eliminarea pietrelor la rinichi, prevenind reapariția lor. De asemenea, rădăcina de țelină este un excelent diuretic.

Totodată, rădăcina de țelină este recunoscută datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Consumată în mod regulat, această legumă diminuează simptomele afecțiunilor articulare. În acest sens, se recomandă un tratament de cel puțin 3 luni, timp în care se consumă rădăcină de țelină făcută la aburi (trebuie să fie fiartă doar pe jumătate).

În timpul sarcinii, rădăcina de țelină nu trebuie  consumată crudă, ci doar fiartă. În cazuri rare, țelina poate produce alergii, traduse prin urticarie, deranjamente digestive sau catar respirator.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page