O reţetă de iarnă lungă, de post sau “de dulce”, varza murată se remarcă prin simplitate şi gust, fiind o garnitură extraordinară pentru fripturile de porc sau cârnaţi dar şi o mâncare în sine. Garnitură de origine germanică, varza călită (gătită din varză acră) se găteşte diferit de la zonă la zonă dar, în mai toate cazurile, reţeta rămâne simplă, pentru a scoate în evidenţă gustul puternic al verzei murate.
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 90-100 de minute
Ingrediente:
- 1 căpăţână de varză acră
- 3 linguri de untură (sau 4 de ulei pentru varianta de post)
- 1 ceapă mare
- 2 foi de dafin
- 5-6 boabe de enibahar
- 1 lingură de cimbru uscat (opţional)
- 1 lingură de mărar uscat (opţional)
- piper negru măcinat
Preparare:
Gustaţi varza. Dacă este prea sărată, puneţi-o la desărat, desfăcută în foi, în apă rece câteva ore.
- Tocaţi varza din cuţit.
- Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori.
- Încingeţi untura (sau uleiul) într-o cratiţă cu capac.
- Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până se înmoaie.
- Adăugaţi varza.
- Amestecaţi bine şi adăugaţi 500 ml de apă.
- Adăugaţi foile de dafin şi boabele de enibahar. Opţional, adăugaţi pe finalul preparării şi cimbru şi/sau mărar.
- Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi la foc mic, timp de aproximativ 1 oră, amestecând din când în când. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.
Varza călită este o garnitură ideală pentru fripturi din carne de porc, cârnaţi, chiftele, pârjoale, etc. De asemena, varza calită se poate consuma ca atare, cu mămăligă.
Sursa: www.cevabun.ro