RETETA | Mușchiulet de porc umplut și sos de piper
Ingrediente:
- 500 g muschiulet de porc
- sare is piper
- 30 g unt
- 2 cepe verzi taiate marunt
- 1/2 bat telina verde taiat fin
- 3 linguri mar razalit
- 60 g paine alba firimituri
- 2 linguri cheddar razalit (sau cascaval)
- 1/2 lingurita salvie
- 1/2 lingurita cimbru
- 100 bacon
- 1 lingura de miere
- 1 lingura de otet balsamic
- 1/2 lingurita mustar dijon
- 1/2 lingurita uscat
Pentru garnitura (optional) :
- 4 cartofi
- 4 morcovi
- oregano
- sare si piper
- ulei de masline
- Pentru sos de piper:
- 20 g unt
- 1 lingura boabe de piper roz
- 1 lingurita piper negru proaspat macinat (este important sa fie zdrobit sau macinat inainte pentru o aroma maxima)
- 1/2 lingurita mustar Dijon
- 30 ml vin rosu
- 200ml apa + 1/4 cub de vita/legume (sau 200 ml supa de vita/legume)
- 1/2 lingura amidon de porumb sau faina
- 60 ml de smantana
Mod de preparare:
Intr-o tigaie topiti 30 g unt si caliti ceapa, telina la foc mic 4-5 minute, adaugati painea, marul, salvie, cimbru, putina sare si piper. Amestecati bine apoi lasati deoparte sa se raceasca. Taiati si desfaceti carnea in jumatate oprind taietura la aproximativ 1 cm, faceti si cateva taieturi usoare deasupra.
Intindeti o folie de plastic peste si bateti putin sa nivelati. Asezonati, aranjati amestecul de paine, branza deasupra si rulati. Spalati cartofii bine si taiati felii de aproximativ 0. 5 cm dar fara sa finalizati taietura. Asezonati, ungeti acestia cu ulei de masline apoi imprastiati oreganoprin taieturi si deasupra. Asezatii intr-o tava de copt.
Coaceti 25 de minute la 190 c (gaz 5). Inveliti muschiul in felii de bacon. Cu o ata tare incercati sa legati si sa faceti noduri dupa plac. Intr-o tavatermorezistenta puneti 30 ml apa si carnea. Intr-un bol amestecati miere, otet, mustar, piper si rozmarin.
Cu o pensula ungeti carnea cu jumatate din acest sos. Introduceti in cuptor si coaceti 10 minute, scoateti si ungeti cu restul de sos apoi mai lasati 10-15 minute. Cand puneti carnea prima data ungeti morcovii cu putin ulei de masline, asezonati, presarati oregano si imprastiati-i printre cartofi. Intre timp faceti sosul de piper.
Intr-o cratita la foc mic topiti untul, puneti vinul si lasati sa se reduca 3-4 minute. Puneti boabele de piper roz, piperul negru, mustarul si apa. Fierbeti 6-7 minute la foc mic, amestecand cu telul ingrosati cu amidon sau faina apoi stingeti focul si puneti smantana.
Scoateti carnea si lasati se raceasca 5 minute inainte de a o taia. Serviti cartofii cu morcovii si cu felii de muschiulet umplut cu sos deasupra.
Sursa: www.reteteculinare.ro