DIVERSE | 7 alimentele care au grijă de ochii tăi
Problemele de vedere ne afectează pe toți, mai devreme sau mai târziu. Pe lângă un control periodic la medicul oftalmolog, recomandarea medicilor este să adoptați diete sanatoase, bazate pe consumul de alimente care să susțină o vedere bună.
Fie că problemele de vedere au fost moştenite genetic, fie că au fost dobândite din cauza expunerii excesive la calculator sau televizor, fiecare dintre noi caută o modalitate de a le preveni sau de a reduce riscul de complicaţii.
Vederea este influențată de unele vitamine care au un rol determinant în menținerea sănătății oculare. De aceea, specialiștii recomandă ca din dieta pentru o vedere mai bună să nu lipsească alimente bogate în acizi grași omega 3, zinc, vitamina C, D și E. Astfel de vitamine, minerale și acizi grași pot proteja împotriva unor probleme care apar în timp, precum cataracta sau degenerarea maculară (care afectează vederea centrală).
O substanţă cheie în păstrarea sănătății ochilor este carotenoida. Aceasta se găseşte în toate fructele şi legumele portocalii şi este cunoscută pentru proprietatea sa de a creşte acuitatea vizuală şi adaptarea la lumină şi întuneric.
Recent, oamenii de ştiinţă au mai descoperit un carotenoid cu putere antioxidantă înzecită. Acesta este localizat în algele pe care le consumă somonii salbatici şi care îi dau culoarea portocalie. Substanţa conţinută de acestea se numeşte astaxantin.
O altă subsanţă care are grijă de ochii noștri este luteina. Aceasta reprezintă aminoacidul de elecţie pentru ochii noştri, care absoarbe şi se concentrează la nivelul maxim al maculei şi absoarbe energia luminoasă în exces, protejând astfel această zonă a retinei de efectele negative. Consumând luteină, retina este protejată, iar radicalii liberi distrugători sunt anihilaţi.
Pentru ca unda electromagnetică a luminii să poată fi transformată în impuls nervos la nivelul retinei, astfel încât creierul să poată interpreta imaginile, este nevoie de prezența betacarotenului, un precursor al vitaminei A. Unele alimente conțin din belșug această substanță, îmbunătățind astfel vederea. Una dintre cele mai bogate surse naturale de betacaroten este reprezentată de morcovi.
Pe lângă morcovi, ale căror beneficii în favoarea menținerii sănătății oculare sunt de notorietate, există o serie de alimente care, consumate cu consecvență, vă pot ajuta să reduceți riscul confruntării cu afecțiunile oculare.
1. Afinele şi coacăzele – conţin antocianide, adică antioxidanţi naturali care protejează structurile oculare de acţiunea negativă a expunerii la lumina puternică. Trebuie să știți că, dintre fructele de pădure, cea mai mare cantitate de antocianide o conţin murele (între 190-270 mg la 100 grame).
Sursa: www.clicksanatate.ro