POLITIC | Parlamentarii au votat bugetul de stat pe 2016
Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016, cu 309 voturi “pentru” şi 13 “împotrivă”. Plenul comun al celor două Camere a admis 22 de amendamente şi a respins alte 309.
Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 cu 309 voturi “pentru” şi 13 “împotrivă”.
Totodată, plenul reunit a adoptat proiectul legii asigurărilor sociale de stat pe 2016 cu 290 de voturi “pentru”, 3 abțineri și 15 voturi împotrivă”.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, marţi, pe articole și cu anexele aferente, proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor, numărul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse — 309.
“Proiectul legii bugetului de stat s-a adoptat pe articole cu tot cu anexe, practic în forma în care a fost prezentat plenului reunit de către comisiile de specialitate și, de asemenea, proiectul legii bugetului asigurărilor de stat, cu anexe. Raportul comisiilor a propus adoptarea în plen a 22 de amendamente și respingerea a 309. (…) Prin votul plenului reunit 22 de amendamente au fost adoptate și 309 respinse. Am plecat în dezbateri la comisiile de specialitate cu 273 de amendamente, numărul a crescut la 331 per total datorită unei prevederi regulamentare care permite fiecărui membru al comisiei unde se dezbate un proiect de lege să poată adăuga amendamente, să ceară dezbaterea pe amendamente formulate în cursul dezbaterilor“, a declarat președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan.
Parlamentul a finalizat marți dezbaterile pe bugetul pe 2016, prin adoptarea celor 12 anexe (anexa 3 cu 55 de subdiviziuni). Acestea au totalizat 299 de amendamente, cele mai multe înregistrându-se la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (79) și la Ministerul Transporturilor (83), potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților.
În ceea ce privește legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, dezbătută marți de Parlament, aceasta prevede și autorizează veniturile pe capitole și subcapitole și la cheltuieli, pe destinații pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, sinteza bugetelor instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii, precum și reglementări specifice exercițiului bugetar al anului viitor.
Principalele prevederi ale legii se referă la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016, care este de 2.681 lei, precum și la valoarea punctului de pensie care ajunge, anul viitor, la 871,7 lei. În anul 2016, indicele de corecție prevăzut la legea privind sistemul unitar de pensii publice este de 1,09.
Sursa: romaniatv.net