ImportantLocal

SOCIAL | „Promovarea incluziunii sociale si economice a femeilor – PROFEM”

806 femei din ţară, din care 286 din regiunea de Nord Est au fost calificate cu bani europeni prin intermediul unui proiect transnational din care a facut parte si comuna Mihăileni din judeţul Botoşani, în caloitate de partener. Valoarea acestuia depăşeşte 14,7 milioane de lei.
Promovarea incluziunii sociale si economice a femeilor – PROFEM” a avut ca obiectiv principal accesul egal la ocupare şi facilitarea integrarii socio-profesionale a unui numar de 720 de femei neocupate din regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru si Nord-Est prin furnizarea unor programe de formare profesionala continua.
Desfaşurat pe parcursul a 18 luni (mai 2014 – noiembrie 2015), PROFEM este implementat de SC Technical Training SRL, in calitate de beneficiar, in parteneriat cu Primaria Comunei Dochia, Judetul Neamt (partener national) şi TECHNIKI EKPEDEFTIKI S.A. (partener transnational).

Din datele furnizate de Institutul National de Statistica rezulta ca femeile sunt majoritare in sectoare precum: educatie, sanatate si asistenta sociala, administratie publica si comert. Statisticile şi studiile releva faptul ca, deşi s-au creat legi şi mecanisme instituţionale şi ca s-au inregistrat unele progrese, nivelul de implementare este inca unul scazut, iar piata muncii este afectata de discriminari pe criteriul de gen. Femeile intampina inca obstacole in atingerea unei egalitati reale pe piata muncii. In general, ele detin o pondere mai mare in ramuri mai prost platite. Totodata, o parte dintre problemele cu care se confrunta femeile sunt determinate si de slaba capacitate de management a carierei profesionale si implicare scazuta in cautarea unui loc de munca.

Un motiv major al ratei scazute de ocupare in cazul femeilor il reprezinta si provocarea privind reconcilierea activitatii profesionale, familiale şi private. Proiectul vine in intampinarea acestor probleme prin activitatile de informare si constientizare, formare profesionala continua pentru identificarea unui loc de munca si prin promovarea rolului si importanta femeii in familie, companie si societate, echilibrarea raportului intre sexe si interiorizarea principiilor egalitatii de sanse.
Grupul ţinta al proiectului işi are domiciliul in regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru (Alba, Mures, Sibiu, Brasov, Harghita, Covasna) si Nord-Est (Neamt, Suceava, Iasi, Bacau, Vaslui, Botosani) si este alcatuit din:
720 de femei neocupate, 80 experţi mass-media, 60 manageri ai autoritatilor publice locale si centrale, 100 operatori mass-media, 60 personal al autoritatilor publice centrale şi locale, 60 personal al organizatiilor societatii civile.

Activitaţile proiectului au fost orientate preponderent spre femei cu nivel educational redus si mediu, dezavantajul educational fiind accentuat atat de stereotipurile sociale cat si de stresul produs de dorinta de a se ocupa cat mai bine de copii, de relatia de cuplu, de viata personala si de viata profesionala.
– Servicii de informare si constientizare a grupului tinta;
– Servicii de formare profesionala continua pentru 720 de femei neocupate pentru dobandirea unor calificari solicitate pe piaţa muncii;
– Servicii de formare pentru 180 de experti si operatori mass-media pe teme specifice reflectarii in mass media a statutului femeii contemporane din perspectiva principiilor egalitatii de sanse, abordarii sociale si dezvoltarii durabile
– Schimb de bune practici si vizite de studiu in statul membru de origine al partenerului transnational.

Au fost organizate studii de formare, conferinte regionale, 18 caravane de promovare, constientizare si motivare precum si vizite de studiu in Grecia.

Prin obiectivele pe care le-a propus, proiectul a fost sustenabil si prin faptul ca cele 720 de femei informate, calificate/recalificate vor aplica cunostintele si experienta dobandite pe durata proiectului la viitoarele locuri de munca, in afaceri si in diverse organizatii, contribuind activ la ridicarea nivelului calitativ al serviciilor oferite cat si la cresterea gradului de constientizare a rolului femeii in societate.
In Regiunea Nord-Est au fost organizate cursuri de calificare si formare profesionala nivel 1 in meserii precum lucrator in comert (130 de cursanti), ingrijitor batrani (104 cursanti) si baby-sitter (26 de cursanti), in timp ce alti 26 de tineri au absolvit cursuri de calificare nivel 2 pentru meseria de ospatar.

Absolventele cursurilor de formare au primit si bani pentru calificare. Subventiile au insumat 552 de lei lunar pentru fiecare absolvent.

femei-proiect-mihaileni-calificare femei-proiect-mihaileni-calificare (2) femei-proiect-mihaileni-calificare (3) femei-proiect-mihaileni-calificare (4) femei-proiect-mihaileni-calificare (6) femei-proiect-mihaileni-calificare (7) femei-proiect-mihaileni-calificare (9) femei-proiect-mihaileni-calificare (10) femei-proiect-mihaileni-calificare (11)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page