Sanatate

SANATATE | Plante care ajută la detoxifierea ficatului

Știai că ficatul este un organ vital, care acționează ca un filtru purificator pentru organism? Acesta îndeplineşte zilnic peste 500 funcţii biochimice, începând de la prelucrarea nutrienţilor din alimente până  la neutralizarea și eliminarea substanțelor toxice din organism.

Pus la încercare zilnic, prin alimentele pe care le introducem în organism sau prin produsele de îngrijire pe care le folosim, suprasolicitarea ficatului poate duce la grave dezechilibre de sănătate, provocate de fluxul mare de toxine.

Pentru eliminarea posibilelor probleme hepatice, există plante care ajută ficatul să se ,,curețe” de eventualele toxine. Iată câteva dintre ele!

Armurariul

Este considerată una dintre cele mai bune plante în tratarea ficatului, întrucât stimulează eliminarea toxinelor și reduce inflamațiile care generează leziuni tisulare. Astfel, armurariul acționează ca un remediu excelent pentru prevenirea și tratarea diferitelor boli.

În plus, planta reduce impactul negativ al consumului de droguri, alcool și alte substanțe asupra ficatului.

Infuzia de armurariu se prepară astfel: 1-2 linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seară până dimineaţă, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea acest preparat cu un sfert de oră înainte de masă, 3 căni pe zi.

Sparanghelul

Oamenii de ştiinţă coreeni de la Universitatea Naţională Jeju au constatat că în sparanghel se găsesc substanţe bioactive care au capacitatea de a elimina toxinele de la nivelul ficatului şi, în acelaşi timp, de a stimula activitatea hepatică.

Anghinarea

Frunzele de anghinare au proprietăți hepatoprotectoare și stimulente ale funcției hepatice. De asemenea au și funcția de a crește debitul de bilă secretată.
Ceaiul de anghinare este recomandat, în special, în disfuncții hepatobiliare (de exemplu insuficiență biliară), în colecistite, în hepatitele subacute, cronice și chiar în preciroză. În ceaiuri se pune o linguriță de frunze de anghinare la o cană de apă și se beau maxim două căni pe zi.

Păpădia

Atunci când crezi că ai exagerat o bună perioadă de timp cu grăsimile și mâncărurile nesănătoase și vrei să ții o cură de dezintoxicare a ficatului, ceaiul de păpădie este printre cele mai bune.

Păpădia purifică organismul, stimulând activitatea secretoare a bilei, este bogata în săruri de potasiu și poate fi la fel de bună inclusiv în diete, datorită împiedicării retenției de lichide și a rezultatelor bune în dispariția celulitei. Ceaiul se face cu 2 lingurițe de păpădie măcinată la o cană de apă și se bea de 2 ori pe zi.

Gălbenelele

Puțini știu că gălbenele sunt foarte bune, atât intern cât și extern, și că se studiază, în prezent, acțiunea plantei asupra virusului HIV (SIDA). Deja s-au obținut rezultate semnificative in vitro și s-a constatat acțiunea inhibitorie a extractelor de gălbenele asupra virusului HIV.

Intern, gălbenelele ajută la stimularea secreției biliare și la dezintoxicarea ficatului. 2-3 căni pe zi și o linguriță de gălbenele la cana de apă este exact ce îți trebuie să te revigorezi și să îți pui ficatul pe picioare.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page