SANATATE | Cea mai sănătoasă carne de vită
Carnea este principala sursă de proteine din alimentația omului. Proteinele de origine animală sunt de calitate superioară și conțin aminoacizi esențiali, vitamine și minerale care ajută la buna funcționare a organismului.
Astfel, una dintre sursele bogate de proteine este carnea de vită, care este densă, hrănitoare și bogată în fier, oferind numeroase alte beneficii. Iată de ce este sănătoasă carnea de vită!
Previne anemia
Spre deosebire de fierul din legume pe care organismul nu îl poate absorbi, fierul din carnea de vită se absoarbe foarte bine, susțin nutriționiștii. Tocmai de aceea, persoanelor care suferă de anemie sau femeilor în perioada menstruației li se recomandă consumul de carne roșie.
Pentru a-și păstra calitățile nutritive, se recomandă prepararea cărnii de vită la grătar, cuptor sau prin fierbere.
Carnea de vită este, de asemenea, o sursă bună de vitamina D, care împiedică apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. Astfel, 100 g de carne de vită slabă asigură aproximativ 20% din necesarul zilnic de vitamina D pentru copii.
Organism fortificat
Carnea de vită are un conţinut bogat în vitamina B care ajută la formarea celulelor roşii, zinc şi magneziu – necesare pentru susţinerea tuturor proceselor metabolice din organism şi creşterea imunităţii, acid linoleic conjugat (CLA) – este un acid gras esenţial găsindu-se în cantităţi mult mai mari în carne decât în alte alimente.
CLA are capacitatea de a scădea nivelul colesterolului LDL, împiedică absorbţia grăsimilor şi depunerea acestora sub formă de depozite de grăsime (ţesut adipos), reface masa musculară de aceea este recomandat persoanelor care urmează un program nutriţional pentru scădere în greutate şi persoanelor cu activitate fizică intensă.
Carnea de vită mai conţine şi o cantitate mare de creatină benefică în dezvoltarea masei musculare şi carnitina responsabilă pentru susţinerea metabolismului normal al grăsimilor. Studii recente demonstrează că un consum crescut de carne de vită este esenţial în cazul sportivilor sportivi pentru dezvoltarea masei musculare.
Benefică în dezvoltarea copiilor și adolescenților
Copiii şi adolescenţii au o nevoie de proteine de calitate superioară pentru dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos, a musculaturii şi oaselor. La bebeluşi carnea de vită se recomandă să fie introdusă în alimentaţie începând cu luna 7-8 de viaţă.
De proveniență bio
Bineînțeles, carnea de vită crescută în mod natural reprezintă o alegere mai bună deoarece conține o cantitate mai mică de grăsimi (7-10/100 grame de carne).
De asemenea, carnea de vită de proveniență bio conține Omega-3 și vitamina E (denumită vitamina fertilității și a tinereții), un antioxidant cu beneficii pentru piele și sistemul vascular.
*Se recomandă consumul de carne de vită de 1-2 pe săptămână pentru un aport ridicat de energie. O carne de vită de calitate trebuie să fie tare, de culoare roșu-rubiniu, cu grăsime albă, tare la pipăit și ușor sfărâmicioasă.
Sursa: www.clicksanatate.ro