NATIONAL | Reguli IMPORTANTE care ar trebui respectate într-un CLUB pentru a nu se produce tragedii
Materialele folosite la decorul unui club trebuie alese cu atenţie şi, cel mai important, trebuie să fie ignifuge, adică să se aprindă greu
Zoly Zelenyak, un designer de localuri din Cluj-Napoca, a declarat că pentru decorul interior al unui local, pub nu se folosesc, sub nicio formă materiale ca burete, polistiren şi altele care se aprind uşor.
”Te gândeşti înainte ce materiale foloseşti. Spre exemplu, cineva mi-a spus că doreşte să-şi facă o cafenea care pe pereţi să aibă doar cărţi. Primul lucru la care m-am gândit este ce se poate întâmpla dacă acele cărţi ard? Trebuie făcute teste, trebuie găsite soluţii. Îţi pui nişte probleme”, explică Zelenyak, potrivit Adevărul.ro.
Acesta se mai întreabă ce căuta acel burete pe stâlpi şi consideră că atunci când organizezi un eveniment care presupune şi efecte pirotehnice trebuie luate în calcul mai multe lucruri, inclusiv să fi fost chemată afară o autospecială de pompieri, aşa cum se cheamă ambulanţe la meciurile de fotbal.
”Când ştii că organizezi un eveniment ce are şi efecte pirotehnice chemi şi o maşină de pompieri”, afirmă Zelenyak. Potrivit acestuia, un local ar trebui să aibă mai multe ieşiri, deşi regula aceasta nu este respectată de multe cluburi.
Alte observaţii legate de organizarea Clubului Colectiv:
– la o capacitate de 500 de persoane trebuia să existe minim şase căi de evacuare (goluri de uşă) a câte 80 cm lăţime, toate semnalate cu luminoblocuri (luminoblocurile sunt cutiile alea luminoase pe care scrie “exit” şi e desenat un om coborând scările; sigur le-aţi văzut prin hoteluri şi clădiri publice);
– nu trebuia să existe acel material inflamabil expus fără protecţie pe stâlpi, trebuia găsită o altă soluţie de antifonare. Există şi plăci fonoabsorbante rezistente la foc, dar, probabil, sunt mai scumpe decât buretele ăla care a ars imediat; trebuia să existe reţea de sprinklere pe tavan, pe toată suprafaţa sălii şi senzori de fum care să provoace declanşarea automată a sprinklerelor;
– trebuia să existe cale de acces liberă pentru autospeciale (am înţeles de la ştiri că exista o asemenea cale de acces, dar ea era blocată cu un gard şi asta a încetinit intervenţia); alţii povestesc că poliţia a ridicat imediat maşinile parcate pentru a face loc pompierilor, în protestele locatarilor.
– ISU trebuia să aibă proiectul clubului cu schema tuturor instalaţiilor din clădire, pentru a opri imediat electricitatea şi gazul; clubul trebuia să aibă autorizaţie de funcţionare, inclusiv autorizaţie PSI, autorizaţie care ar fi atestat că absolut toate cele de mai sus sunt în regulă;
– dacă nu avea autorizaţia PSI, trebuia să existe undeva o amendă de la ISU cu interdicţia funcţionării până la intrarea în legalitate.
Incendiu în Club Colectiv Bucureşti: 27 morţi şi 146 de persoane internate în spital Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seara, la clubul Colectiv din zona Piaţa Unirii din Capitală.