Diverse

DIVERSE | Cum să îți faci copilul să te asculte fără să țipi

Ai observat cu siguranta ca cei mici aud doar ce le convine. Aud din camera cealalta cand ii inviti la o inghetata, insa cand le spui ca e timpul sa inchida televizorul nu te aud nici daca le soptesti direct la ureche. Si apoi incepi sa tipi, si sa tipi, si sa tipi… pana cand te macina frustrarea ca nu mai poti “ajunge” la urechile lor decat daca tipi.

Partea complicata, dar nu imposibila, este cum sa-i faci pe copii sa reactioneze imediat ce le spui ceva, fara sa fie nevoie sa ridici tonul. Iata 5 sfaturi venite de la specialistii Parentsociety.com, care iti pot fi de folos.

1. Spune-i copilului exact ce vrei de la el

Cand ii spui copilului “Ai grija sa fii cuminte azi!”, s-ar putea el sa nu inteleaga ce vrei. E mult prea ambiguu termenul “cuminte”, mai ales ca ceea ce pentru el inseamna “cuminte”, s-ar putea sa nu se potriveasca cu viziunea ta asupra termenului. De aceea este indicat sa-i spui exact ce inseamna pentru tine “cuminte”: sa nu planga prin magazin ca vrea X, sa nu scoata mainile pe geamul automobilului, sa vorbeasca frumos cu colegii etc.

2. Invata-l sa-ti raspunda de fiecare data cand i-ai dat o instructiune

De cate ori i-ai spus copilului tau ceva si apoi te-ai intrebat daca te-a auzit sau nu, daca te-a inteles sau nu? Pentru a elimina aceasta incertitudine, invata-l pe cel mic sa-ti raspunda de fiecare data cand i-ai spus ceva: “Da, mama”, “Sigur, tata”, “Nu se poate, mama”. Indiferent ce-ti raspunde, macar esti sigur(a) ca mesajul tau a ajuns la el, iar apoi puteti continua discutia.

3. Spune-i cerinta o singura data

Atunci cand ii spui aceeasi cerinta de mai multe ori, ai toate sansele sa sfarsesti tipand frustrat. In plus, ii trasmiti copilului ca este in regula sa “nu te auda” din prima.  Lasa-i sa stie ca le vei spune o cerinta o singura data, asa ca trebuie sa fie atenti. Apoi, da-i instructiunile ferm, si clar, pe un ton calm, astfel incat sa ei sa isi dea seama ca e ceva serios.

4. Seteaza consecinte daca nu te asculta

Dupa ce ai setat cerinta, seteaza si consecintele pentru situatia in care nu au facut ce i-ai spus. Ei trebuie sa inteleaga ca esti serios si ca sunt responsabili pentru comportamentul lor. “Mama a spus ca daca nu-mi fac temele, imi ia iPad-ul”. Consecinta este imediata “Imi pierd iPad-ul daca nu imi fac tema”. Nu este vina mamei, ca el nu mai are iPad.

5. Odata setata consecinta, tine-te de promisiune

Daca ai spus inainte sa pleci la o petrecere pentru copii ca daca tipa sau daca se poarta urat, veti pleca imediat, ai grija sa pleci imediat ce comportamentul nedorit se petrece. Daca ii spui ca nu va primi desert daca nu face X, nu-i da desertul. In acest fel, copilul va sti ca vorbesti serios ori de cate ori spui ceva. Desi pare greu de crezut, copiii se simt in siguranta cand parintii sunt fermi pe pozitii si mentin limitele stabilite.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page