Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Botoşani continuă reforma sistemului şi face paşi mari pentru integrarea copiilor instituţionalizaţi în societate.
Cu sprijinul Fundaţiei Hopes & Homes for Children (HHC România) şi Fundaţiei Serra România, instituţia a închis Centrul rezidenţial “Elena Doamna” şi a mutat cei 27 de copii în 5 apartamente din Dorohoi.
Alţi 60 de copii şi tineri cu disabilităţi, instituţionalizaţi în Centrul de Plasament şi Recuperare a Copiilor cu Dizabilităţi “Sf. Spiridon”, au fost mutaţi, după închiderea Centrului, în 5 căsuţe de tip familial, în cadrul Complexului “Sfântul Mina”.
Două dintre acestea au fost finanţate de Serra, iar trei de către HHC.
Astăzi a fost inaugurată oficial şi cea de-a 6-a căsuţă costruită cu fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean.
“Am reuşit să demonstrăm că două ONG-uri pot să facă un parteneriat între ei şi apoi cu o autoritate publică- DGASPC şi împreună să conceapă un plan multianual pe care să-l finalizăm cu succes. Pe lângă închiderea celor două centre şi dezvoltarea de noi servicii alternative pentru copii, impactul pe care l-am avut este mult mai mare. Am reuşit să facem trecerea de la o paradigmă în care copilul este obiectul protecţiei la una în care familia reprezintă obiectul asistenţei sociale. Pe lângă serviciile alternative oferite celor o sută de copii, am reuşit să schimbăm destinul altor aproape 400 de copii“, a declarat Otto Sestak, directorul naţional al HHC România.
În plus, familiile aflate în situaţii de risc au fost sprijinite financiar şi material ca formă de prevenţie a abandonuli copiilor, la care au fost predispuse iniţial.
Potrivit informaţiilor furniizate de Lăcrămioara Radu, Sef Serviciu Programe, Proiecte, Strategii, Monitorizare și coordonare APL numai în acest an, 23 de familii din judeţ cu 48 de copii au beneficiat de ajutoare, constând în aparatură electrocasnică, mobilier şi bani cu care şi-au cumpărat animale cu care să le asigure hrana copiilor.
“Diferenţele cele mai mari vor fi nu numai în schimbarea spaţilor de locuit, ci în comportamentul şi dezvoltarea copiilor iar acest lucru este mai greu de făcut. Ar fi trebuit să facem o comparaţie între momentul când copiii au fost mutaţi din centrul vechi la apartamente, pentru că acesta este cel mai mare rezultat din punctul meu de vedere, iar acest proiect a demonstrat încă o dată că cea mai bună soluţie pentru copiii din instituţii este scoaterea lor din acele instituţii şi mutarea lor într-un mediu cât mai apropiat de mediul intrafamilial“, a declarat Bogdan Pavel, coordonator programe Serra România.
“Instructorii de educaţie de la Elena Doamna au fost delegaţi pentru o perioadă scurtă la apartamentele din Dorohoi până reuşim să rezolvăm problema personalului de la Dorohoi. Am scos la concurs într-o primă etapă 15 posturi de instructori de educaţie, nu am reuşit să ocupăm decât 11 şi urmează să scoatem la concurs alte posturi“, a spus Dan Şlincu, directorul DGASPC.