Primăria Botoşani şi Zona Metropolitană Botoşani au organizat astăzi un colocviu pe tema necesităţii şi oportunităţii înfiinţării, la Botoşani, a învăţământului universitar de stat.
Dezbaterile au avut loc între profesorii şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, elevi şi autorităţi locale şi profesori universitari de elită.
La întâlnire au participat Mircea Rusu, medic, profesor emerit al facultăţii de Medicină Dentară Iaşi, cetăţan de onoare al municipiului Botoşani, Constantin Corduneanu, matematician, profesor emerit al universităţii de stat din texas, Arlingtin, membru al Academiei Române, Constantin Toma, biolog, profesori la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, membru al Academiei Române, membru al Academiei de Ştiinţe di Republica Moldova şi Nicolae Creţu, scriitor şi critic, profesor univ.dr., Facultatea de Litere a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Despre perspectivele înfiinţării la Botoşani, a învăţământului superior de stat, au conferenţiat Vasile Işan, economist, prof.univ.dr., Rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi ing. prof.univ.dr. Corneliu Munteanu, de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi.
Mai exact, se doreşte înfiinţarea, la Botoşani, a unei filiale a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
În atenţia autorităţilor sunt patru domenii: Automatizări şi Calculatoare (specializarea calculatoare şi tehnologia informaţiei), Facultatea de Construcţii şi Instalaţii (instalaţii pentru construcţii), Facultatea de mecanică (inginerie mecanică) şi Facultatea de textile şi pielărie (tehnologia tricotajelor şi confecţiilor).
“Este necesară la Botoşani pentru că învăţământul botoşănean a demonstrat, de-a lungul timpului, prin personalităţile care au plecat de aici către învăţământul universitar, că merită să aibă şi această componentă. În utlima perioadă, tot mai mulţi elevi care termină cursurile liceale la noi în judeţ, sunt studenţi foarte buni în centrele univesitare din Bucureşti, Suceava, Iaşi, Cluj… O Universitate ar fi foarte indicată aici, la Botoşani, unde învăţământul este de calitate. Este remarcabil că acest pas este făcut nu numai de noi, ci mai mult de profesorii universitari şi de primar, şi le susţinem iniţiativa” a declarat prof. Mihaela Huncă, inspectorul şcolar general al IŞJ.
Până în luna noiembrie se intenţionează si întocmirea dosarului de licenţiere pentru aceste structuri ale Universităţii „Gheorghe Asachi” Iaşi, pentru ca Botoşaniul să aibă din toamna anului viitor învăţământ universitar.
Cele patru grupe propuse iniţial îşi vor desfăşura activitatea la Botoşani, cu profesori ieşeni, iar orele de laborator se vor desfăşura la Botoşani şi Iaşi.
“Am avut onoarea să fiu invitat şi să particip la o întrunire anterioară la inişiativa primarului Ovidiu Portariu şi a demara această idee, de înfiinţare a unei structuri universitare la Botoşani. Precizez că nu e o treabă simplă, având în vedere condiţiile minimale pentru autorizare, şi apoi pentru acreditare, cerute de Ordonanţa 75. Din punct de vedere logistic este o treabă grea, de durată, fiind vorba în primul rând de pregătirea resurselor umane. Dacă nu vor mai fi schimbări în legislaţia educaţiei, este necesar ca cei care predau în învăţământul de stat să aibă titlul de doctor. De aceea trebuie regăsiţi cetăţeni din Botoşani care să îndeplinescă condiţiile”a declarat ing. prof.univ.dr. Corneliu Munteanu, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi.