Confruntat cu problema plăţii pensiilor, la un număr de pensionari aflat în continuă creştere, statul român ar putea găsi o modalitate de a mai atrage nişte bani la foarte tulburatul buget: să ceară statelor în care românii au ieşit la pensie o parte din banii plătiţi sub formă de taxe de aceştia.
Domnul Ionescu a lucrat legal ani buni peste hotare, în Germania, să spunem, şi, când îndeplineşte condiţiile, iese la pensie atât în statul în care şi-a încheiat activitatea în câmpul muncii, cât şi în ţara de origine. România, adică.
Doamna Nuţi a lucrat şi dânsa ani în Spania şi, la fel, iese la pensie când vine vremea, atât în statul adoptiv, cât şi în cel din care a plecat.
La ora actuală, peste un milion de români angajaţi cu acte în regulă plătesc cote obligatorii din venit către fonduri private de pensii, administrate de statul în care lucrează, bani care însă nu se mai regăsesc în sumele pe care le primesc ulterior la încasarea pensiei de la statul român.
Ei bine, un proiect de lege iniţiat de deputatul UNPR Florin Gheorghe ţinteşte să recupereze aceste sume “pierdute” în statele în care au fost angajaţi românii din diaspora şi să le adauge la pensia pe care cetăţeanul respectiv o încasează în ţara de baştină.
Ideea lui Gheorghe, pentru care deputatul spune că s-a consultat inclusiv cu ministrul muncii Rovana Plumb, este ca statul român să încheie convenţii cu companiile străine la care se virează sumele în aşa fel încât o parte din contribuţiile sociale ale românilor din afară să fie transferate către fondurile de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II din România.
Cum se va face şi ce pârghii are la dispoziţie statul român pentru aceste convenţii, iată un mister păstrat de deputat.
Fondul de asigurări, nesigur
“Conform statisticilor, numărul românilor care lucrează în prezent în baza unui contract de muncă în străinătate şi care pot contribui, potrivit vârstei, în calitate de participant la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, se ridică la peste un milion. Chiar dacă cetăţenii români contribuie acum la fondurile de asigurări sociale sau cu echivalentul asigurărilor pentru pensii în statele în care muncesc, contribuţiile lor nu sunt transferate către pensiile obligatorii administrate privat în România. Mai mult, cetăţenii care se întorc nu beneficiază de toate drepturile pentru care au contribuit în perioada activă”, spune uneperistul.
Află când vei ieşi la pensie
Oricare român poate afla tot ce îl interesează referitor la pensionare, folosind programul gratuit de calculare a pensiilor de pe site-ul www.lapensie.com.
Introducând luna şi anul naşterii, afli data de la care vei beneficia de pensia pentru limită de vârstă, respectiv de pensia anticipată sau anticipată parţială, ce punctaj vei câştiga pentru grupă şi câţi bani vei lua la pensie.