LOCAL | Fiecare cu norocul lui! Campusurile din Trușești și Vorona, la poluri opuse. Galerie FOTO!
Lipsa spațiului pentru desfășurarea orelor de curs și condițiile improprii oferite de clădiri vechi, în care nu se justifică investiții de amploare, au determinat autoritățile locale să facă demersuri pentru construirea de campusuri Școlare, similare celor din Occident. Nu mai puțin de 6 astfel de obiective au fost începute, însă numai unul a fost finalizat.
Este vorba despre Campusul de la Liceul „Demostene Botez” din comuna Truşeşti. Construcția începută în 2011 pe un teren unde au funcționat o închisoare și un internat, a fost finalizată în 3 ani de zile și dată în folosință anul trecut.
Campusul în care învață 650 de elevi din localitate dar și din comunele aflate pe o rază de până la 50 de kilometri, are 5 clădiri: un corp de școală cu 24 de săli de curs și şapte laboratoare, amfiteatru, sală de sport, internat cu 96 de locuri şi cantină, la care se adaăgă și o centrală proprie.
Obiectivul fost construit în baza unui proiect cu finanţare europeană implementat de Primăria Truşeşti, în valoare de 40,72 milioane de lei (9 milioane de euro), din care 27,08 milioane de lei contribuţie a Uniunii Europene, 4,14 milioane de lei contribuţia Guvernului, iar 9,49 milioane de lei contribuţia bugetului local al comunei Truşeşti.
„O fostă directoare de la şcoala generală a vrut o extindere şi nu se merita! Am spus să mutăm şcoala generală în liceu şi dacă era sesiunea de depunere a proiectelor, am tras un loz. Sesiunea a fost în 2008, după ce am ieşit primar. Este o investiţie foarte mare şi un efort foarte mare, însă extrem de necesară! Este unic în țară, așa cum a fost conceput, și deservește elevi din Trușești, Dângeni, Gorbănești, Călărași, Ștefănești, Santa Mare, Albești…” a spus primarul comunei Trușești, Mihai Puruhniuc.
Investiția se întinde pe mai mult de un hectar, are amenajate cale de acces 30 locuri de parcare, indicatoare rutiere, o trecere de pietoni și punct de pază proprie.
La polul opus se află Campusul Școlar din Vorona construit în prelungirea Liceului Tehnologic „Stefan cel Mare și Sfânt”. Lucrările începute în 2007 și blocate în 2009 sunt efectuate în proporție de 30 %, și este puțin probabil că vor fi încheiate la finalul anului, așa cum este prevăzut în contract.
Proiectul campusului prevedea construcţia a zece săli de curs, a două ateliere şcolare, a unei cantine, a unui internat, precum şi a unui bloc de garsoniere pentru cadrele didactice. Început în 2007, proiectul a fost blocat în 2009 din cauza lipsei de finanţare şi părea condamnat definitiv la nerealizare, spre marea dezamăgire a celor aproape 1.000 de elevi din zonele limitrofe, care speră la condiții moderne de educație, cu săli spațioase și cazare corespunzătoare.
“A fost o întrerupere brutală, fără nicio speranță… S-a ivit în sfârșit o oportunitate prin POR, dintr-o rezervă de finanțare. Asigurăm condițiile în felul acesta și concentrării copiilor din ciclul gimnazial, de la școlile mici din comună la școala de centru, concentrări impuse de scăderea numărului de elevi.” apune Aurel Ștefan , primarul comunei Vorona
Demersurile autorităților s-au concretizat în această toamnă, când s-au găsit banii necesari continuării lucrărilor. În valoare de 5,4 milioane de euro, campusul va fi construit prin Programul Operaţional Regional, cu aprobarea Guvernului.
“Lucrările se desfășoară cu mare dificultate, pentru că și constructorul (nr. Condacia) a slăbit ca potențial între timp, avem mari emoții!” spune primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan.
Constructorul a întâmpinat însă alte probleme care au necesitat lucrări și sume suplimentare, care nu au putut fi alocate din bugetul local.
“Am avut probleme, ca de obicei, cu proiectarea cu anumite standarde care s-au schimbat între timp, cu calitatea terenului, unde pânza freatică a necesitat turnarea unei perne de balast… am încercat să le rezolvăm din mers, pentru că timpul și așa e scurt. Am preferat să nu oprim lucrările… Sperăm să putem respecta termenul, dacă nu întâmpinăm alte probleme de proiectare și cu banii” a declarat ing. Marius Gubernicu, șeful de șantier.
“ Este cel mai mare proiect, cel mai complex, cel mai așteptat și cel mai dorit, dar care ridică și cele mai mari dificultăți! Proiectul are o valoare de 20 de milioane de lei, noi am contribuit cu 2% și apoi cu încă 1 milion de lei pentru lucrări suplimentare și pentru realizarea unui post de transformare și alimentare cu energie electrică a întregului Complex. Finanțarea este foarte rigidă și nu permite niciun adaos, nici cheltuieli neprevăzute. Aceste responsabilități a trebui să ni le asumăm noi, în calitate de beneficiar. Am apelat la un credit bancar, pe care îl restitum în 10 ani. Suma este foarte mare și este peste posibilitățile comunei noastre de a asigura o asemenea sumă într-un exercițiu bugetar!” mai spune primarul Aurel Ștefan.
Termenul limită de finalizare a investiției este 30 decembrie 2015.
În județul Botoşani au fost începute în urmă cu peste cinci ani încă 5 campusuri şcolare cu fonduri guvernamentale (la Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Tehnologic Elie Radu Botoșani, în Săveni, Sulița și Bucecea) însă niciuna dintre investiţii nu a fost finalizată.
CAMPUS TRUȘEȘTI
CAMPUS VORONA