Sanatate

SANATATE | Tratamente naturiste cu cătină. Efectele nebănuite ale micilor fructe

Fructele de cătină sunt una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, cu acțiune specifică asupra organismului uman. In acest articol it prezentam cateva tratamente naturiste cu cătină, efectele nebănuite ale micilor fructe.

Cătina este un arbust ce crește pe coaste râpoase și care se dezvoltă bine pe prundișuri și nisipuri. Este spinos, de culoare albicioasă, iar fructele sale portocalii de 7-8 mm diametru au efecte benefice sănătății omului.

Aceste fructe minunate conțin monozaharide, flavonoide, numeroase microelemente (Na, K, Fe, P, Ca, Mg), polifenoli, acizi organici, taninuri, acizi grași esențiali (linoleic, oleic, palmitic, etc.), alfa și beta caroten, fitosteroli, vitamine liposolubile (A, E, F, D), vitamine hidrosolubile (C, P, K, complexul B) și multe altele.

Fiind bogate în atâtea vitamine și acizi grași esențiali, fructele de cătină sunt una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, cu acțiune specifică asupra organismului uman. Acizii grași esențiali conținuți în fructele de cătină, dar și acizii linoleic și linolenic au o acțiune antioxidantă, care se recomandă pentru tratarea mai multor afecțiuni.

Tratamente naturiste cu cătină – uleiul de cătină se folosește cu succes în arsuri termice și chimice

Uleiul de cătină acționează ca cicatrizant în arsurile termice și chimice, dar se folosește fără probleme și pentru problemele apărute în urma expunerii îndelungate la iradiații sau în diverse dermatoze.
Se poate folosi și intern pentru tratarea ulcerului gastric și duodenal, în boli endocrine, în hepatite, anemii și astenii sau în stări alergice.  Uleiul din semințe are o putere cicatrizantă mare și este indicat în plăgi sau răni greu vindecabile.

Pentru un bust de energie natural, sucul de cătină cu miere este foarte bun, datorită conținutului bogat de polivitamine. 25 de părți de suc de cătină și 75 de miere este un tratament excelent pentru astenia de primăvară, un bun energizant, și se folosește la fel de bine și după diverse boli pentru recuperare rapidă.

Datorită antioxidanților din fructele de cătină, acestea previn cancerul, iar unii compuși din frunzele și scoarța de cătină se folosesc ca anticancerigeni și antitumorali naturali.

Pentru reducerea colesterolului rău, uleiul de cătină este recomandat cu succes, mai ales că are efecte benefice și asupra sistemului cardiovascular. Consumul zilnic de fructe de cătină dimineața pe stomacul gol vă ține departe de boli de inimă sau alte boli grave, precum cancerul.

Tratamente naturiste cu cătină – vindecă-ți hepatita cu fructe de cătină

Puterea antioxidantă a fructelor de cătină se resimte și asupra ficatului bolnav. Așadar, dacă te confrunți cu o boală de ficat, consumă cătină. Se prepară zilnic, timp de 8 săptămâni sau mai mult, 100 ml de suc de cătină cu un sfert de litru de decoct din ramuri de cătină. Se pune o mână de ramuri de cătină într-o jumătate de litru de apă, după ce au fost curățate și mărunțite. Se fierb pentru 20 de minute la foc mic și se lasă la răcit. Sucul cu acest decoct se consumă zilnic pentru o cură de curățire a ficatului.

Reactivează și revitalizează activitatea hormonală, de aceea fructele de cătină se folosesc ca fertilizant și afrodiziac. Un pahar de suc de cătină vă va reda pofta de viață, de tinerețe și de a procrea. De asemenea, se folosește cu încredere în tratarea depresiei, căci crește nivelul serotoninei din organism. Denumit și hormonul fericirii, serotonina este responsabilă cu declanșarea sau oprirea depresiei. Când suntem fericiți, creierul elimină serotonină, iar cătina ajută la eliberarea acesteia și la starea de bine.
6 linguri de sirop de cătină zilnic în răceli și gripe te vor pune pe picioare rapid, cătina întărește sistemul imunitar și grăbește vindecarea, chiar și în cazuri mai grave, gen pneumonii.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page