NATIONAL | Măriri de pensii și salarii în an preelectoral
Salarii şi pensii mai mari. Acesta este sloganul anului 2015. Politicienii se pregătesc deja de alegerile de anul viitor, aşa că s-au gândit la toată lumea, de la grefieri până la aviatori. Desigur că nu au uitat nici de propriile venituri, pe care le-au rotunjit substanţial. Iar totul a fost pus pe seama creşterii economiei. Analiştii atrag atenţia că majorările pe bandă rulantă nu garantează succesul la urne.
Despre această lege, Victor Ponta a spus: „Ca social-democrat şi ca părinte, evident că mă bucur că a fost adoptată.”
Cu doar o zi înaintea vacanţei de vară, aleşii le-au făcut un cadou militarilor – reintroducerea pensiilor speciale. Mircea Dușa a declarat că „acest proiect de lege vine să îndrepte discriminările care s-au creat pe legislaţia în vigoare între militari.”
În aceeași zi, deputații au votat pensii mai mari și pentru diplomați, personalul consular și funcționarii publici parlamentari. Nici aviatorii şi personalul navigant nu au fost ignorați. Ei vor primi pensii de serviciu care reprezintă 80 la sută din media veniturilor din ultimul an de muncă. Pensii speciale mai primesc și grefierii.
Deputații și senatorii s-au gândit şi la ei înșiși. Și-au votat pensii speciale, care trec de 4.000 de lei în cazul parlamentarilor cu trei sau mai multe mandate. Legea a fost, însă, trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis. Dar poate că cea mai controversată măsură a fost majorarea salariilor demnitarilor prin ordonanță de urgență dată de premierul interimar Gabriel Oprea.
Decizia a creat dispute imediat după revenirea în țară a lui Victor Ponta. Premierul a spus:„Decizia mea e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toți funcționarii.” Iar Gabriel Oprea, vicepremier a declarat că „nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro.”
„Remunerația unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziţia în stat”, a fost părerea președintelui Klaus Iohannis.
În plan mai sunt şi salariile deputaţilor şi senatorilor, care ar urma să crească odată cu cele ale tuturor bugetarilor, prin legea salarizării unitare. Un astfel de proiect va fi discutat pe aleşi în sesiunea de toamnă.
Parlamentarii s-au gândit și la angajații de rând ai Guvernului și ai Administrației Prezidențiale. Le-au mărit salariile cu 25 de procente, astfel încât toți angajații care au aceeași funcție și aceleași responsabilități să fie plătiți la fel, adică la nivelul celui mai mare salariu pe poziția respectivă.
Analistul Antonio Momoc spune că „pot fi interpretate, atât de către public, cât mai ales de Opoziţie, ca fiind stimulente electorale în apropierea alegerilor de anul viitor. Nu vor fi foarte încântaţi oamenii obişnuiţi atunci când vor vedea faptul că salariile demnitarilor se măresc de câteva zeci de ori, iar salariile bugetarilor obişnuiţi dacă se vor indexa cu câteva procente.”