Sanatate

SANATATE | Beneficiile terapiei cu nămol

De tratamentele cu nămol poți beneficia la orice vârstă, nu trebuie să aștepți până la pensie ca să mergi la băi. Împachetările și băile calde cu nămol revitalizează organismul, îi redau pielii elasticitatea, accelerează eliminarea toxinelor și aduc beneficii în lupta cu reumatismul.

Încă de pe vremea Cleopatrei, nămolul a fost considerat un pământ cu proprietăți vindecătoare. Regina egipteană îl folosea pe cel adus de la Marea Moartă în ritualurile sale de îngrijire a pielii și alterna băile de lapte cu cele cu nămol.

Egiptenii apelau la împachetări cu amestec de argilă și nămol atunci când voiau să aibă mai multă putere și poftă de viață, și pentru a domoli durerile de încheieturi.

În prezent, nămoloterapia este utilizată nu doar pentru tratamentele de înfrumusețare, ci mai ales pentru beneficiile aduse sănătății.

Curele cu „balsam negru“ combat artritele și reumatismul, calmează durerile musculare și stimulează sistemul imunitar.

Nu orice nămol e bun

Societatea Internațională de Hidrologie Medicală definește nămolurile terapeutice ca fiind substanțe organice complexe, formate într-o perioadă lungă de timp, în urma proceselor de descompunere fină a plantelor.

În amestec cu apa și cu microorganisme benefice, acestea dobândesc multe calități terapeutice, recunoscute de câteva milenii bune.

Cele mai cunoscute nămoluri folosite în practica medicală din țară sunt cele din lacul Techirghiol și de la Marea Moartă. Acestea au fost analizate și certificate de specialiștii avizați din domeniu.

Beneficiile „balsamului negru“ de Techirgiol se datorează și populației de crutacee și alge care se găsesc în apă.

Astfel, crustaceul filopod „Artemia salina“ are un rol important în filtrarea nămolului, iar alga „Cladophora cristalina“, cunoscută și ca „iarba de râu“, contribuie la creșterea nivelului de fosfor din apă.

Lacul lui Tekir

Numele lacului Techirghiol provine de la un bătrân tătar olog și orb, Tekir, care s-a chinuit ore bune să-și scoată măgarul din lac. În acest timp, compușii din noroiul mirositor au lucrat intens.

Când au ieșit din apă, mirare mare. Orbul începea să vadă și picioarele nu-l mai dureau, iar măgarul a întinerit de-a dreptul și rănile de pe spate s-au vindecat. Localnicii i-au dat numele Techirghiol, care înseamnă „Lacul lui Techir“.

Exfoliază corpul înainte de împachetare

Înainte de procedura de împachetare cu nămol, pielea trebuie exfoliată bine, pentru a îndepărta celulele moarte care pot inhiba acțiunea terapeutică a nămolului.

Apoi, corpul este acoperit cu fașe elastice, uscate sau îmbibate cu noroi, care absorb fluidele în exces și elimină toxinele din corp.

De obicei, pentru a obține rezultate cât mai bune de pe urma împachetării cu nămol, este nevoie să stai cel puțin o jumătate de oră cu amestecul pe tine.

Eficient în problemele tenului

De-a lungul timpului, s-a descoperit că nămolul are un puternic efect de curățare a pielii, este astringent și acționează asupra corpului ca un antibiotic.

Mai mult, îmbunătățește circulația sângelui, combate ridurile și îi redă pielii strălucirea, de aceea este folosit în probleme ale tenului precum acnee, eczeme și rozacee.

Combate insomnia

Aplicat în strat gros pe corp și față, evitând ochii, nămolul te ajută să alungi oboseala, dar și insomnia. După ce te speli cu apă caldă, te vei simți relaxată și vei dormi mai bine.

Idei Click! Petru Femei

Ai luat nămol din lacul Techirghiol pentru acasă? Păstrează-l în vase de lemn, pe care le dezinfectezi în prealabil cu o soluție de 3% cloramină și le speli bine cu apă caldă.

De asemenea, nămolul trebuie acoperit cu sare de mare sau cu sare obișnuită fiartă, ca să-și păstreze calitățile până la șase luni.

Dacă ai folosit măști cu nămol pe pielea cu eczeme sau dermatite, nu mai utiliza în nicio altă zonă a corpului amestecul.

Fă o baie de aburi înainte să aplici nămolul pe ten. Porii feței se vor deschide, iar „balsamul negru“ va acționa în profunzime dacă este lăsat pe față cel puțin un sfert de oră. Măștile cu nămol sunt ideale pentru tenul mixt și gras, pentru că reglează nivelul de sebum de la nivelul feței.

Poți folosi nămolul și pentru înlăturarea mătreții și stimularea creșterii părului. După ce te speli cu șamponul obișnuit, masează părul cu o mască din nămol și, după zece minute, clătește-te bine.

Ce mai poți trata cu nămol

-reumatismul cronic,durerile musculare, suferințele încheieturilor, spondilita anchilozantă, bolile neuro-dermatice, psoriazisul, durerilede cap, nevralgiile, stresul;

-revitalizează țesuturile, eliminătoxinele, îndepărtează grăsimile de la nivelul pielii, reduce celulita;

-vindecă infecțiile cu trichomonas, normalizează valorile pH-ului vaginal;

-băile cu nămol aduc beneficii cardiacilor care suferă de hipertensiune arterială. Curele de o săptămână în băi diluate cu nămol, aproximativ 1 kilogram la 300 de litri de apă, reglează nivelul tensiunii arteriale.

Știai că…

… la centrul medical balnear de la Techirghiol se efectuează o procedură eficientă ce constă în utilizarea unor tampoane vaginale îmbibate cu nămol, care ajută la normalizarea ciclului menstrual și reduc dismenoreea și leucoreea?

Are și contraindicații

Procedurile cu nămol trebuie să fie evitate de astmatici, bolnavii de diabet, ulcer, cancer, hepatită ori dacă suferă de afecțiuni renale și boli cardiovasculare grave. Ești însărcinată? Evită băile și împachetările cu nămol, dacă nu ai aprobarea medicului.

De altfel, curele din cadrul centrelor balneare se fac pe baza trimiterii de la medicul de familie, care recomandă procedurile cele mai eficiente în funcție de nevoile tale.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page