SANATATE | Berea – sănătate la halbă
Un pahar de bere rece este una dintre cele mai bune alegeri atunci când vrei să faci față căldurilor tot mai mari de afară. Știai că băutura nu numai că te hidratează, ci are și „grijă“ și de sănătatea ta? Condiția este să o consumi cu moderație.
Fiind a treia cea mai cunoscută băutură din lume, după apă și ceai, berea este consumată încă din cele mai vechi timpuri. Scrierile istorice arată că ea a început să fie produsă odată cu cultivarea primelor cereale, în jurul anului 9.500 î.e.n. Deși este încadrată la categoria băuturi, berea și-a dovedit de-a lungul timpului calitatea de aliment ce ajută la prevenirea mai multor probleme de sănătate.
Este important de știut că putem beneficia de toate aceste plusuri doar dacă alegem berea simplă, nu cea cu tot feluri de adaosuri. Rețeta de bază conține cereale (orz, orez, grâu, ovăz), hamei (sursă de antioxidanți), apă (reprezintă 93% din cantitate) și drojdie de bere.
Sursă de fibre, vitamine și minerale
Asemenea vinului roșu, berea este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți. Mai exact cele două băuturi conțin de 4-5 ori mai mulți antioxidanți decât vinul alb. Proprietățile nutritive ale berii și beneficiile sale sunt date de cantitățile mari de vitamine (B2, B3, B6, B9) și de minerale (calciu, siliciu, magneziu) din conținut.
Băutura mai este cunoscută ca fiind și sursă de fibre solubile. Consumul moderat de bere asigură aproximativ 5-10% din cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie organismul.
Aliat împotriva problemelor inimii
Un bun ajutor pentru persoanele cardiace, greu încercate pe perioada verii din cauza temperaturilor ridicate, este chiar berea. Studiile realizate în ultimii ani de specialiștii americani au arătat că substanțele din bere reduc riscul apariției atacurilor de cord cu 20%.
Mai exact, antioxidanții și fibrele din conținut ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău“ și favorizează fluidizarea fluxului sangvin, astfel prevenind atacurile de cord, accidentele vascular cerebrale, dar și alte afecțiuni ale inimii.
Previne formarea pietrelor la rinichi
Un pahar de bere nu ne ajută doar să ne răcorim și să ne hidratăm, ci are „grijă“ și de sănătatea rinichilor. „Berea este o sursă importantă de minerale esenţiale necesare organismului. Are un conţinut relativ ridicat de potasiu şi unul scăzut de sodiu, ceea ce oferă protecție împotriva mai multor boli.
În plus, conţine puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea formării pietrelor la bilă şi la rinichi”, afirmă Corina Zugravu, medic primar Igienă și Alimentație la Institutul de Sănătate Publică, București.
Un recent studiu realizat de oamenii de știință finlandezi a arătat că riscul de apariție a calculilor renali (pietre la rinichi) este cu 40% mai mic în cazul persoanelor care obișnuiesc să bea bere.
Ce alte beneficii aduce berea sănătății :
– previne osteoporoza – conținutul ridicat de siliciu ajută la prevenirea pierderii masei osoase;
– rehidratează după efort fizic – datorită conținutului ridicat de apă (aproximativ 93%) berea reduce senzația de sete;
– previne apariția bolii Alzheimer – cantitățile mari de vitamine și de minerale din bere ajută la îmbunătățirea memoriei și întârzie declinul cognitiv;
– scade riscul apariției cancerului – unul dintre compușii din hamei (xantohumol) este recunoscut pentru proprietățile sale de prevenire a mai multor tipuri de cancer.
SFATUL CLICKSĂNĂTATE: Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maximum 5%.
INFO: Berea are un conţinut caloric redus, de 43 kcal la 100 ml de bere cu alcool şi de doar 17 kcal la 100 ml, în cazul berii fără alcool.
Dr. Corina Zugravu, medic primar Igienă și Alimentație, Institutul de Sănătate Publică, București
Cercetările recente au arătat că persoanele care obișnuiesc să consume moderat bere sunt cu 25% mai ferite de afecțiunile cerebrale. De asemenea, consumul responsabil de bere contribuie la reducerea riscului de apariţie a diabetului de tip II.
Datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține, berea este recomandată pentru rehidratare, cu atât mai mult că pe perioada verii pierdem prin transpirație vitamine și minerale. Varianta fără alcool este indicată și femeilor care alăptează, mai ales că antioxidanții se transmit bebeluşului prin intermediul laptelui matern.
Sursa: clicksanatate.ro