Datele centralizate până acum de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare (DADR) Botoșani arată că, din cele peste 400.000 de hectare de teren cultivate, 12.234 hectare sunt afectate. Aproape o treime din suprafața raportată este cultivată cu porumb.
Cele mai afectate culturi sunt cele de primăvară, respectiv porumbul, floarea soarelui și soia, dar și pășunile și pajiștile.
Până acum, comisiile constituite la nivelul administrațiilor publice locale au raportat 10.000 de hectare de pășuni calamitate.
“Situația gravă este la pășuni și fânețe. Acestea nu mai au capacitatea de regenerare și lipsa precipitațiilor și-a spus cuvântul. Noi am tras un semnal de alarmă din timp că problema va fi la crescătorii de animle și să sperăm că vor avea de unde strânge furaje pentru iarnă. Seceta este un fenomen care în acest an s-a propagat cu o intensitate mai mare față de ceilalți ani”, a precizat Cristian Delibaș, directorul DADR Botoșani.
Situația este raportată, cu regularitate, instituiției Prefectului, care o transmite, mai departe, Ministerului Agriculturii, în speranța că se vor aloca și despăgubiri pentru suprafețele compromise.