Important

SUPER-INTERVIU | Dumitru Chelariu in PROSPORT: “Stadionul din Pomarla va purta numele lui Andrei Dumitras”

La 497 de kilometri de Bucureşti există un stadion dedicat lui Andrei Dumitraş, noul fundaş dreapta al roş-albaştrilor

A petrecut tot satul atunci când Dumitraş a semnat cu Steaua. Tânărul fotbalist va fi declarat cetăţean de onoare al localităţii în care s-a născut
Tatăl lui a prezis că va ajunge fotbalist la Steaua

Are 24 de ani, abia s-a transferat la Steaua după ce a fost căpitanul Ceahlăului. S-a născut în Pomârla, localitate din nordul României, la graniţa cu Ucraina. Andrei Dumitraş este al doilea fotbalist din istoria Stelei, după Anghel Iordănescu, care şi-a “împrumutat” numele unui stadion de fotbal. Dumitru Chelariu, primarul localităţii de baştină a fundaşului, a mărturisit că face deja demersurile necesare pentru denumirea mini-arenei care va fi gata la finalul acestui an.

22 mai, ora 11:00. Telefonul primarului din Pomârla, judeţul Botoşani, sună insistent. Dumitru Chelariu e ocupat cu o campanie electorală fără prea mare miză. Contracandidatul nu are şanse, dar lupta trebuie dusă cu seriozitate până la închiderea urnelor. “Profesore, mai ştii cum mă tot agasai tu cu poveştile de pe vremea în care jucai în liga a doua? Ei bine, află că de azi te-am surclasat. Am semnat cu Steaua!” Edilul se blochează, lasă telefonul pe masă şi îşi caută respiraţia. Andrei Dumitraş, băiatul pe care l-a crescut încă dinainte să înveţe să dea cu piciorul în minge, cel pe care l-a convins să lupte atunci când vroia să se lase de fotbal, a ajuns la cel mai mare club din România. Povestea noii achiziţii a Stelei este una cu început tragic, Dumitraş fiind unul dintre fotbaliştii care a reuşit să treacă peste greutăţile vieţii unui om simplu, de la ţară, şi a ajuns în vârf.

“O să am un băiat fotbalist la Steaua”

“Andrei era mic de tot, abia învăţase să rostească primele cuvinte. «Caca, papa, mama»”. Şi «tata», nu? Privirea primarului ţinteşte podeaua, vocea îi coboară. “Nu şi-a cunoscut părintele. Mihai, tatăl lui Andrei, a murit la 28 de ani. Băiatul avea 2 ani şi trei luni atunci, nu a apucat să-l cunoască. L-a răpus o pancreatită”. Viaţa l-a încercat pe Andrei Dumitraş, cel care a rămas bărbatul unei familii care mai are în componenţă patru femei. Adică mama şi trei surori mai mari. “Eram prieten cu tatăl lui şi m-am simţit dator faţă de familie să am grijă măcar de Andrei. Înainte să moară, Mihai juca fotbal la noi, la Nord Star Pomârla. Ţin minte promisiunea lui, atunci când era tachinat de colegi din cauza faptului că are doar fete şi nu vine nimeni să-l vadă jucând. «Staţi liniştiţi, o să fac un băiat care o să ajungă fotbalist, dar nu aici la noi, ci la Steaua», spunea. Îmi pare rău că nu a mai apucat să vadă asta. Ştiu că normal ar fi fost ca numele stadionului de la noi să fie al său, dar am convingerea că şi tatăl ar fi de acord cu propunerea mea. Andrei Dumitraş este totuşi cel mai răsunător nume plecat vreodată din Pomârla”, spune Dumitru Chelariu.

Primii bani la 16 ani. Şi-a ajutat cu ei familia

Dumitraş junior a început să arate a fotbalist la vârsta de 7 ani. Era cel mai bun jucător al şcolii din localitatea cu 2700 de locuitori şi la 11 ani a debutat în liga a IV-a, la Nord Star Pomârla. “Avea calităţi fizice impresionante, de aia mi-am permis să-l bag în jocurile băieţilor mai mari. Evolua mijlocaş central, lovea mingea cu ambele picioare, iar în scurt timp s-a văzut clar că trebuie să plece de aici pentru a-şi dezvolta calităţile”, povesteşte primarul Chelariu. “La 15 ani l-am luat de mână şi m-am dus cu el la Roman, la Liceul Sportiv. Eram prieten cu directorul, dar asta nu a contat. Atunci m-am dus la el şi i-am zis: «nu-ţi cer o favoare, îţi dau o certitudine». Andrei a debutat la 16 ani în «B» cu Petrotub, atunci când a câştigat şi primii bani. Şi-a ajutat mama, surorile care erau la facultate. După ce echipa a retrogradat, el a început să joace din ce în ce mai mult şi a intrat în atenţia cluburilor mai mari”.

A vrut să renunţe la fotbal

Căpitan în ultima perioadă la Ceahlăul, traiectoria carierei lui Andrei Dumitraş putea fi alta după ce a trecut printr-un moment de cumpănă. “A fost chemat în probe la Gloria Bistriţa, când era Sabău antrenor. Nu s-a înţeles cu cei de acolo, s-a şi accidentat şi m-am trezit cu el acasă, la Pomârla. Spunea că vrea să se lase de fotbal, îşi făcuse chiar şi un plan de viitor. Urma să predea educaţie fizică aici, la liceul Anastasie Başotă”, îşi aduce aminte Dumitru Chelariu. “M-am chinuit să-l fac să-şi recapete motivaţia, am vorbit cu el zile în şir şi i-am explicat că are suficient talent pentru a ajunge mare”. Apoi, dintr-o dată, a primit un telefon de la Ceahlăul. “Îl dorea Florin Marin, iar Costel Enache l-a adus acolo. S-a remarcat rapid, oamenii şi-au dat seama că au pus mâna pe un fotbalist. Şocul cel mai mare l-am avut când a apărut cu banderola pe braţ, în meciul cu Rapid”.

Serbare câmpenească cu 400 de oameni

“Am fost primul care a aflat de transferul la Steaua. Nici mamei lui nu i-a spus. L-au contactat înainte de ultimul meci al Ceahlăului, cu Gaz Metan. Eu m-am blocat, am fost în stare de şoc trei zile la rând, mă treceau fiorii când mă gândeam. A plecat a doua zi la Palat, a semnat, apoi s-a urcat în maşină şi a venit acasă. Aproape 400 de oameni l-au aşteptat şi am dat o petrecere în cinstea lui. Am fost într-o poiană, am organizat un grătar uriaş, a stat de vorbă cu oamenii, cu rudele, cu prietenii din sat. Apoi s-a dus pe baltă, la pescuit. Şi-a luat cortul şi a stat acolo două zile, în lumea lui, să se liniştească. Îmi spunea că nu realizează încă ce a reuşit să facă, că e ireal”, povesteşte primarul.

Taxa de formare va fi investită în stadion

Modernizarea stadionului din Pomârla a început acum trei ani. “Are dimensiunile aprobate de UEFA, 105 pe 70 de metri, va avea 1200 de locuri, sistem de irigare automat, nocturnă pentru antrenamente, iar costurile totale se duc la 10 miliarde de lei vechi. Până acum am construit tribuna, am lucrat la pământul pe care va fi însămânţată iarba, mai avem de făcut o grămadă de alte lucrări, dar vestea bună e că avem banii necesari, deci va merge repede”, spune Dumitru Chelariu.

Banii au venit de la Guvern, 5,25 de miliarde de lei, iar restul din fonduri locale şi sponsorizări. “Dacă vom primi şi taxa de formare de la Steaua, 5% din suma de transfer, vom pune şi scaune în tribună. Roş-albastre vor fi! După ce terminăm tot voi înainta proiectul în consiliul local şi vom vota schimbarea numelui în «Stadionul Andrei Dumitraş». Tot în aceeaşi ceremonie îl vom declara şi cetăţean de onoare al Pomârlei”.

Cred că a plecat prea devreme la Steaua, trebuia să mai rămână un sezon căpitan la Ceahlăul, să devină mai matur
Dumitru Chelariu, primar Pomârla

Eu l-aş fi folosit fundaş central, nu dreapta. Este foarte bun la capitolul tehnică, joacă mingea cu ambele picioare şi este foarte puternic
Dumitru Chelariu, primar Pomârla

5 ani este durata contractului pe care Dumitraş l-a semnat cu Steaua

41 de meciuri în Liga I a acumulat până acum Andrei Dumitraş, toate pentru Ceahlăul

sursa: prosport.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page