SANATATE | Cerealele care alungă bolile de inimă
Cerealele integrale sunt întotdeauna recomandate de nutrițoniști, pentru că au în compoziție vitamine, minerale și fibre care te pot apăra de diverse boli – în special de afecțiunile cardiovasculare.
Secara fludizează sângele și previne ateroscleroza
Pâinea de secară, care, pe vremuri, era hrana familiilor celor mai sărace, este acum extrem de apreciată. Secara e bogată în antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi, şi în fibre (16%). Pâinea din secară completă, cu drojdie, este mai bogată în substanțe nutritive. Consumul regulat de pâine de secară scade riscul maladiilor cardiovasculare şi aterosclerozei. Contribuie la fluidizarea sângelui.
Hrişca protejează vasele de sânge
E considerată și aliment, și medicament. Hrișca are gust plăcut, e lipsită de gluten, e bogată în calciu, fosfor, magneziu şi vitamina B. E un bun remineralizant, un aliment energetic şi nutritiv, cu rol în protecţia vaselor de sânge – de aceea este şi indicat în cazurile de fragilitate vasculară. Are o comportare bună la fierbere. Poţi să obţii o făină gustoasă în felul următor: prăjeşti uşor, într-o tigaie, seminţele de hrişcă, după care le macini ca pe boabele de cafea.
Grâul întreg scade colesterolul rău
Făina integrală, obținută din grâun întreg, este una din cele mai hrănitoare alimente. Are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău LDL, a trigicleridelor și a insulinei. Prin urmare, protejează inima și vasele de sânge. Studiile arată că cei ce consumă produse din grâu întreg prezintă risc mai mic de a face atac de cord și sunt mai sănătoși.
Sursa: clickpentrufemei.ro