Important

NATIONAL | Ce pățesc de familiile care au centrală termică de apartament

Dacă îți încălzești apartamentul sau casa cu centrală termică trebuie să știi că din toamnă intră în vigoare noi reglementări. În rezumat ele înseamnă să plătești mai mult și să ai alte, nebănuite bătăi de cap de repoziționări, reconstrucții. Dacă centrala are zece ani ești obligat de normele europene să iei alta

Se introduce taxa pe coș. Vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC) a spus la România TV că o directivă europeană, care va intra în vigoare în toamna acestui an, va obliga oamenii care vor centrala termica de apartament să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Directiva, care intră în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români pentru că în prezent 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei.

Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), a declarat la România TV că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca din 10 în 10 ani să schimbe centrala de apartament.

„Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această directivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează”, a spus Nejloveanu, conform ampress.ro

Related Articles

3 Comments

  1. Tanti Monica! Da aragazul din bucătărie nu poluează? Taxă de aragaz când plătim? Se dau de ceasul morţii câţiva trântori cărora le-a fugit jobul din mână de când populaţia şi-a pus centrală de apartament şi acum se chinuie să pună înapoi laba lor cea păroasă de maimnuţe comuniste pe o afacere de milioane care le scapă printre degete. În ce ţară sunt interzise centralele de apartament? Eu pe net văd că se montează în toată lumea şi nu le poluează creierii la nici un străinaş. Dacă te documentezi bine toate centralele se importă, deci le fabrică străinii ăia care le interzic, legislaţia nu e europenă ci dâmboviţeană. Despre coşuri a mai dat pe goarnă un tovarăş primar dovedit turnător la secu, că trebuie să le ridicăm deasupra acoperişului să nu strănute cel cu bucătăria de deasupra noastră, că de! gazul care-l înghite în bucătăria lui îi ţine de foame. Dacă respectivul primar era cofetar îl credeam dar fiind inginer m-am mirat cât de mult l-a prostit funcţia, orice copil ştie că un coş de centrală termică nu poate fi modificat, altfel centrala nu mai funcţionează, ventilatorul de pe centrală nu are putere să ridice aerul până deasupra acoperişului. Iar pentru cultura generală a matale i-a fă un calcul: gigacaloria la Bt de produs costă 381 lei 211 lei plăteşte primăria şi 170 proprietarul, la 12.000 de apartamente câte o gicacalorie pe lună ori 4 luni ies 48.000 de gigacalorii plus 4.000 de la cei cu ct deci 52.000, deci în jur de 20.000.000 lei din care primăria plăteşte 11.000.000 lei anual subvenţie pentru căldură, dacă mai pui şi ajutoarele pentru încălzirea de la termica statul plăteşte numai la Botoşani îm jur de 20.000.000 roni. Atunci de ce se chinuie statul să plătească el aceşti bani, başca dacă mai pui că reuşeşte să aducă înapoi la cet încă vreo 12.000 de fraieri. Nu ţi se pare cam curios acest fapt? Proprietarii se chinuie să-şi pună centrale să scape statul de o cheltuială imensă dar statul nu şi nu, el nare bani de pensii şi de salarii dar ţine morţiş să plătească subvenţii la căldură. Curios. Nu? Da vorba aia banii nu au miros, să-i cheltui sănătoasă.

  2. Apropo, ăştia de la ampres nu sunt foştii securişti de la celebrul biroul Dezinformare? După cum mint se pare că da.

  3. Uite stimato ce spune lumea pe net, doar un ex.
    #2 ingu 23-06-2015 10:22
    ingineri ce bat campii cu gratie semianalfabeti tehnic….IN ROMA ITALIA daca te plimbi pe strazile colinare vezi numai centrale murale in general puse pe balcon si cu kit evacuare afara fara nici o coloana verticala ..SI IN MULTE ORASE EUROPENE IN CLADIRI CONDOMINIALE..in momentul cand se va trece la condensatie se va elimina doar un abur caldut si noxe f putine in max 10 ani… apoi vor veni tehnologii si mai noi cu poluare aproape inexistenta…. .pune-ti mana pe carte ingineri din perioada sovietica….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page