Diverse

DIVERSE | Cum ne hidratăm corect vara

Pe lângă o alimentație sănătoasă care să asigure aportul de vitamine atât de necesar corpului, mai ales în perioada sezonului cald, hidratarea reprezintă un alt factor deosebit de important pentru menținerea unui organism sănătos.   

Pentru a face față cu brio temperaturilor ridicate ale verii, indiferent dacă acestea ne surprind sub o umbrelă pe plajă, printre brazi, cucerind un nou munte sau în briza aerului condiționat de la birou, specialiștii ne sfătuiesc să ne hidratăm de-a lungul întregii zile.
„Din cauza temperaturilor ridicate, corpul nostru elimină prin transpirație o cantitate importantă de lichide care trebuie neapărat compensata printr-o hidratare corectă. Alături de apă, esențială pentru a reechilibra organismul în zilele de vară, putem adăuga însă și alte tipuri de băuturi cu un rol rehidratant dovedit, în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi, de la sucuri naturale, la lapte, de pildă. Conform studiilor, chiar și cei care preferă berea au motive de bucurie, întrucât cercetătorii au concluzionat ca ea poate contribui cu succes la o hidratare corectă, în completarea apei”, spune Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Apa la temperatura camerei 
Corpul uman este alcătuit în proporție de 70% din apă, așa că nu este de mirare de ce aceasta ocupă întotdeauna primul loc în recomandările medicilor.
Lipsa ei este asociată cu senzația de oboseală, de stres și de nerăbdare, poate îngreuna concentrarea și poate reduce nivelul de atenție și de vitalitate. Secretul constă în consumul apei la temperatura camerei, nu rece. Astfel, corpul nostru nu va fi nevoit să consume energie pentru a aduce temperatura apei consumate la temperatura corpului.
Ceaiul fierbinte 
O cană de ceai reprezintă echivalentul unei căni cu apă plus beneficiile aduse de antioxidanții săi și variația gustului. Printre recomandări se numără ceaiul de mentă ce oferă un efect răcoritor, dar și ceaiul verde, renumit pentru proprietățile lui medicinale.
Tradițiile Arabiei Saudite ne dezvăluie un secret pentru zilele călduroase de vară: contrar așteptărilor, ceaiul consumat cald, chiar fierbinte, favorizează efectul răcoritor. Acest fapt este explicat de încălzirea temperaturii interne a corpului ce “forțează” corpul să transpire, efectul de evaporare a apei de pe piele fiind de fapt cel perceput de noi ca senzație revigorantă.
Berea 
Berea este una dintre cele mai consumate băuturi, mai ales pe timpul verii. Datorită conținutului său redus de alcool, berea poate contribui la hidratarea organismului, în completarea consumului apei.
Mai mult, datorită ingredientelor sale naturale, berea este recomandat să fie consumată chiar după susținerea unui efort fizic îndelungat, ea contribuind la recuperarea echilibrului hidric și mineral din organism. Potrivit studiilor internaționale, berea contribuie în aceeași măsură, ca și apa, la refacerea echilibrului organismului după pierderea cauzată de efortul fizic, datorită conținutului său de aminoacizi, minerale, vitamine din grupa B și antioxidanți.
Alături de o dietă echilibrată, berea poate fi consumată zilnic de către persoanele sănătoase într-o cantitate moderată, echivalând 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei.
Sucurile de fructe și laptele 
În topul celor mai populare băuturi pe timpul verii, apreciate de consumatori și recomandate de specialiști se numără sucurile naturale și laptele.
Sucurile naturale din fructe care conțin o cantitate mare de apă (pepene roșu, pepene galben, zmeură, căpșune, afine, cireșe, zmeură și piersici) au și un aport important de vitamine, în timp ce laptele conține combinația perfectă între sodiu, proteine și carbohidrați astfel încât menține productivitatea întreaga zi.
Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page