SANATATE | Vitamina din brânză care te apără de cancerul la ficat
La fel ca lipsa de vitamină D, și cea de vitamină K este des întâlnită. O cantitate suficientă de vitamina K te poate proteja inclusiv de diverse forme de cancer – la ficat, la plămâni. Vitamina K previne apariția leucemiei, dar și calcificarea arterelor. În organism, are efect benefic:
– stimulează funcția hepatică
– alungă crampele asociate menstruației
– ameliorează elasticitatea arterială
– menține echilibrul funcției cerebrale, prevenind instalarea demenței
Cum se manifestă lipsa vitaminei K
Câteva semne trag semnalul de alarmă:
– Pielea ți se învinețește ușor
– Sângerezi abundent, chiar și când ai răni minore
– Ai probleme hepatice și cu vezica biliară
– Ai probleme de digestie
– Nu-ți plac legumele verzi, varza, pătrunjelul
În ce alimente o găsești
Vitamina K se găsește sub două forme, K1 și K2. Prima poate fi procurată din legumele verzi, și ajunge direct în ficat, pentru a ajuta la menținerea bunei coagulări a sângelui. Tot ea ajută previne calcificarea vaselor de sânge și ajută oasele să-și păstreze structura. Vitamina K2 este produsă în cantitate mare de bacteriile prezente în intestin. Spre deosebire de surata K1, vitamina K2 nu se îndreaptă către intestin, ci către pereții vaselor sanguine, către oase și alte tipuri de țesut. E prezentă în alimentele fermentate (în special în produsele din soia fermentată), în brânzeturile fermentate. Pentru a asigura rezerve suficiente de vitamina K în organism, introdu în dietă următoarele: spanac, varză nouă, pătrunjel, broccoli, kefir, suc de grâu încolțit.