LOCAL | Noi speranțe pentru locuitorii orașului Săveni, din județul Botoșani, debranșati, în urmă cu 14 ani de la sistemul centralizat de termoficare. FOTO!
Autoritățile fac demersuri pentru extinderea rețelei de gaz în această localitate în care peste 1.200 de apartamente se încălzesc cu sobe.
“Problema încălzirii se va rezolva, așa cum se rezolvă problema apei acum. O prioritate va fi aducțiunea de gaz în orașul Săveni. Suntem prinși în Strategia de dezvoltare Regională cu această investiție. Urmează ca în acest an de exercițiu financiar noi să trebuie să depunem proiectul și să ne ajute Dumnezeu să fie eligibil.
În paralel, o altă inițiativă legislativă, sprijinită de senatorul Șerban Mihăilescu, propune alocarea de fonduri pentru anveloparea termică a blocurilor, ca o măsură reparatorie față de decizia de debranșare luată de Guvernul României în 2001 pentru 17 localități din România- 10 orașe mici și 7 municipii.
“Un proiect colateral care vine în sprijinul cetățenilor este o inițiativă legislativă plecată de la Săveni, sprijinită de senatorul Șerban Mihăilescu, care se referă la anveloparea blocurilor, ca o măsură reparatorie, pentru că încălzirea în sistem centralizat a fost sistată în 2001 printr-o Hotărâre de Guvern nedreaptă la acea vreme, care a vizat 17 localități din România- 10 orașe mici și 7 municipii, printre care s-au aflat și orașele Săveni, Bucecea și Darabani. Impactul bugetar ar fi unul nesemnificativ. Dacă va fi aprobat, prin acest proiect vom crea coșuri de fum, șarpante și vom izola blocurile – ar fi cel mai important proiect pe care l-ar derula orașul Săveni pentru locuitorii săi. ” a spus primarul Relu Târzioru.
Sistemele centralizate de furnizare a căldurii au fost desfiinţate în 2001, prin Hotărâre de Guvern. După ce localnicii s-au debranşat din cauza facturilor prea mari la încălzire, societăţile care asigurau termoficarea în municipiul Dorohoi, dar şi în oraşele Sãveni, Darabani sau Bucecea au intrat în faliment, iar blocurile din localităţile respective sunt încălzite în funcţie de soluţiile găsite de proprietarii apartamentelor.
“Proiectul nu este simplu, pentru că s-a schimbat cadrul legislativ din 2001 față de ceea ce este acum. Am făcut o primă formă și sper că vom obține ajutorul Guvernului pentru această inițiativă, coroborat cu fondurile europene. Esențială este aducțiunea cu gaze naturale și este păcat că avem jumătate de județ fără gaz metan, fără ca acest lucru să intereseze conducerea județului care a fost până acum, și atunci orice proiect legat de industrie, de alimentare cu energie și sub formă de gaze natural nu a fost posibil, dar muncim pentru asta. Săptămâna trecută am acceptat în Senatul României o decizie privind achizițiile verzi. Termopanele vor avea, sper, o cât mai repede o linie mai simplă de achiziție.” a spus senatorul Șerban Mihăilescu.
Indiferent că locuiesc în blocuri vechi, sau în cele construite prin ANL, săvinenii îşi fac vara provizii de lemne pentru anotimpul rece. Puţini îşi permit să plătească facturi mai mari la curentul electric, aşa că cei mai mulţi şi-au transformat spaţiile de locuit în depozite, iar blocurile în adevărate furnale, murdare de funingine şi rugina scursă de la burlane.
Şi în municipiul Dorohoi, centrala termică a fost desfiinţată şi vândută la fier vechi, însă aici jumătate din cele 6.700 de apartamente sunt încălzite cu gaz metan.
Tot la fier vechi a ajuns şi fabrica de zahăr Siretul din Bucecea, de la care primeau căldură cele 2.000 de apartamente din oraş. Din fericire, din 1995 pe aici trece conducta de gaz metan.
La Darabani, însă, situaţia este mai grea, pentru că localitatea nu este racordată la reţeaua de gaz. Astfel, oamenii au fost nevoiţi să înveţe să facă focul în sobă sau chiar să locuiască în singura camera pe care îşi permit să o încălzească. Locuitorii oraşului Darabani, aflat pe malul râului Prut, nu au nici cea mai mică speranţă că prin localitatea lor va trece vreodată conducta de gaz metan.
“Ne vom strădui, așa cu am făcut și cu alte proiecte, cum ar fi cele legate de drumuri, alimentări cu apă, să ajutăm orașele mici, care au fost lăsate deoparte în defavoarea municipiilor, iar programul de până în 2014 au vizat în special comunele. Acum este momentul ca și orașele mici să fie ajutate serios. Venim și cu acest proiect cât putem de repede. Trebuie să recuperăm ce nu s-a făcut ani de zile!” a încheiat senatorul Șerban Mihăilescu.
În prezent, singura societate de termoficare din judeţ este Modern Calor, care asigură încălzire la aproape jumătate din populaţia municipiului Botoşani.