Sanatate

SANATATE | Cele mai bune plante pentru ficat

Oboseala, lipsa poftei de mâncare, greața, durerile și tulburările de digestie sunt doar câteva dintre simptomele care arată îmbolnăvirea ficatului. Fitoterapeuții prescriu în acest caz detoxifiere imediată și leacuri din farmacia verde.

Organ vital pentru organism, ficatul deține roluri importante pentru buna funcționare a corpului. Acesta secretă bilă pentru digestie, filtrează elementele nutritive de reziduuri, neutralizează și elimină toxinele din corp.

Însă aceste procese esențiale sunt afectate de obiceiurile nesănătoase, cum sunt consumul de alcool, de cafea și de tutun, alimentația bogată în grăsimi, conservanți și aditivi. La toate se adaugă și stresul, care este de vină pentru multe defecțiuni din organism.

Dăunătoare ficatului sunt și pastilel cu efect antibiotic. Acest organ nu mai funcționează la capacitate maximă când ne simțim obosiți fără motiv, limba e încărcată, miros neplăcut al gurii, greață, dureri în partea dreaptă și nu mai avem poftă de mâncare și ne simțim extenuați. Când ficatul suferă, se vede și pe piele, pentru că apar erupții cutanate.

Infuzia de armurariu, bun detoxifiant

Este o plantă utilizată frecvent în medicina naturistă, în special în curele pentru detoxifierea hepatică. Armurariul are acțiune antioxidantă și de stimulare a capacității de regenerare a celulelor ficatului. De la această plantă se folosesc fructele și seminţele, care se iau sub formă de extract.

Silimarina din semințe face parte din complexul flavonoidic conținut de armurariu. Se poate face infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate la o cană cu apă, care se lasă la infuzat 15 minute. Se consumă trei căni pe zi, în cure de trei – patru săptămâni.

Din uleiul extravirgin de semințe de armurariu se beau una, două linguri pe zi, sau se ia înainte de mese câte o linguriță rasă de pulbere din plantă. Fitoterapeutul Ruxandra Constantina spune că poți obține efecte și mai bune, dacă urmezi, în paralel, cura cu păstură sau cu polen.

Extractul de rozmarin ușurează digestia

De ajutor în afecțiunile hepatice este rozmarinul, plantă aromatică folosită în bucătăriile din toată lumea. În leacuile naturiste, rozmarinul are proprietăți deosebite la nivel digestiv: stimulează producerea și excreția de bilă, are acțiune antispastică, scade colesterolul „rău“ și ușurează digestia.

Se beau două căni de ceai de rozmarin pe zi, obținut din două linguri de plantă uscată și mărunțită la o jumătate de litru de apă. Fitoterapeutul Ruxandra Constantina recomandă extractul gemoterapic din mlădițe de rozmarin pentru sănătatea ficatului. Se iau zilnic 40-50 de picături de extract cu puțină apă, timp de una – două luni.

Ceaiul de păpădie, leac pentru hepatite

Beneficiile pentru sănătate ale păpădiei sunt nenumărate, fiind utilizată în tratamentele naturiste pentru întărirea oaselor, în combaterea calculilor biliari și a anemiei.

Remediile cu păpădie reglează nivelul colesterolului și combat tulburările circulatorii. De asemenea, păpădia se recomandată și în curele de slăbire, sub formă de ceaiuri și salate din frunze.

În hepatitele virale de tip A, B și C, se fac cure cu ceai de păpădie, băut pe nemâncate, dimineața și seara, timp de trei luni. Tot cu ceai de păpădie ficatul este ajutat să se regenereze după ce a metabolizat prea mult alcool.

Pulberea de orz verde drenează ficatul

Benefic în afecțiuni hepatice, orzul verde reprezintă unextraordinar rezervor de vitamine și minerale, spune fitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Mai precis, planta conține vitaminele din grupul B – B1, B2, B6, B12 –, acid nicotinic, vitamina E, vitamina C, minerale (fier, calciu, mangan, magneziu, molibden, germanium, zinc, cupru, litiu), aminoacizi, polizaharide, acizi grași esențiali, clorofilă și antioxidanți.

Mai mult, orzul are în compoziție o enzimă activă cu o capacitate antioxidantă foarte mare, fiind un revitalizant fizic și psihic excelent.

Se poate administra sub formă de pulbere, o lingurițăde praf de orz verde se dizolvă în 200 ml de apă plată sau suc de fructe. Se beau două-trei doze, în prima parte a zilei, înainte de masă.

Sursa: clcikpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page