SANATATE | Leacuri eficiente cu flori de salcâm
Cum se prepară
· Prea stresată sau cu probleme familiale sau profesionale? Ceaiul din flori de salcâm poate ameliora simptomele depresiei. Se consumă o infuzie din flori uscate (la 200 ml apă clocotită se pune o lingură de flori. Se acoperă ceaşca 5-10 minute, se strecoară şi se bea lichidul obţinut). Se bea în trei reprize pe zi, într-o cură de trei săptămâni. Şi tulburările de memorie se pot trata cu floare de salcâm.
· Se consumă zilnic un macerat la rece din flori ţinute 2-3 zile în miere de albine. Se iau trei-cinci linguriţe zilnic.
· Se face otinctură după cum urmează: se pun 20 de grame de flori uscate la macerat în 100 ml alcool de 40-70 de grade, 10-14 zile. Din această tinctură se iau câte 10 picături, de două ori pe zi. Este eficientă în hiperaciditate gastrică, arsuri la stomac, apărute mai ales noaptea, ulcer gastric şi duodenal.
· Se prepară o pastă din floare de salcâm astfel: se iau zece linguri de floare de salcâm uscate şi se macină. Apoi se amestecă împreună cu cinci linguriţe de miere până ce se obţine o pastă. Se consumă timp de două luni, o lingură în fiecare dimineaţă, înainte de micul-dejun, pentru a rezolva problemele de constipaţie.
· Infuzia de flori de salcâm îndulcită cu miere din floare de salcâm, consumată la o temperatură nu prea ridicată, poate calma crizele de tuse convulsivă, dat fiind că floarea de salcâm conţine ulei volatil cu proprietăţi antitusive excelente.
Mierea de salcâm întăreşte sistemul imunitar
Medicina naturistă recomandă înlocuirea apei potabile, pe parcursul întregii zile, cu apă din flori de salcâm obţinută prin macerare. Se pune o mână de flori uscate într-un litru de apă proaspătă și se lasă să stea cel puțin opt ore. De asemenea,mierea de salcâm este bună pentru stimularea sistemului imunitar. Nu numai că mierea de salcâm este deosebit de aromată şi are o textură catifelată, fiind astfel foarte plăcută la gust, dar are şi proprietăţi terapeutice remarcabile în cazul ulcerului gastric şi duodenal. Pentru aceste afecțiuni, se diluează mierea în puţină apă caldă şi se bea înaintea meselor principale sau seara, înainte de culcare.