SANATATE | Iarba-neagră, planta rinichilor
Sunt numeroase plante care deși au denumiri asemănătoare, proprietățile lor curative diferă. Sub formă de infuzii, decocturi ori compresii, acestea se folosesc într-o gamă largă de afecțiuni.
Tratează chisturile renale
Spală rădăcina plantei şi toac-o mărunt. Pune într-un vas 30 g de rădăcină de iarbă-neagră, 2 linguri de miere şi una de drojdie de bere. Amestecă și adaugă 3 l de apă caldă. Lasă compoziția la macerat 2 zile, la loc călduros. Bea câte 50 ml de trei ori pe zi, înainte de masă. După 20 de zile, repetă cura.
Denumită popular negruș ori mărtăloagă, de la iarba-neagră se folosesc tulpinile, frunzele și florile. Pentru dizolvarea calculilor renali și curățarea rinichilor, fă o infuzie din 5 g de flori de iarbă-neagră la 250 ml de apă clocotită. Acoperă vasul cu o farfurioară și lasă la infuzat 10-20 de minute. Bea 2 căni pe zi până vezi îmbunătățiri.
Aftele trec mai repede dacă faci badijonări cu ulei de iarbă-neagră de 3-4 ori pe zi. Pune într-o sticlă 60 g de vârfuri înflorite de iarbă-neagră și toarnă 250 ml de ulei de măsline. Lasă amestecul la macerat într-un loc cu soare 15 zile. Filtrează și păstrează uleiul obținut în sticle de culoare închisă, în locuri răcoroase și întunecate.
Bărbații care suferă de prostatită, o afecțiune inflamatoare a prostatei, pot apela la decoctul cu iarbă-neagră. 10 g de plantă mărunțită se pun la fiert în 250 ml de apă 3-10 minute. Ia vasul de pe foc și lasă-l acoperit 20 de minute, după care filtrează. Bea 2 căni pe zi.
Iarba-grasă reduce inflamația gingivală
De la această plantă se folosesc frunzele, sub formă de salată ori infuzie. Dacă suferi de boli inflamatoare digestive, respiratorii ori cistită, apelează la infuzia cu iarbă-grasă. O prepari din 20-30 g la 750 ml de apă clocotită. Lași deoparte 15 minute, după care strecori și bei 3-4 cești pe zi. Soluția te scapă și de viermii intestinali.
Pentru tratarea inflamațiilor gingiilor, mestecă frunzele proaspete de plantă, mărunțite. După masticație nu trebuie să clătești cu apă. Apelează la acest remediu zi de zi, până vezi îmbunătățiri.
Iarba-mare combate anemia
Cunoscută și sub denumirea de ochiul boului și lacrimile Elenei, iarba-mare este o plantă cu flori galbene, pe care o întâlnești la marginea pădurilor din regiunile de deal și de șes.
În medicina naturistă se folosește rizomul cu rădăcină. Pune într-un vas 20 g de rădăcină la 200 ml de apă. Lasă amestecul să fiarbă 3-10 minute, apoi acoperă vasul pentru 15-20 de minute. Din decoct se administrează 3-4 linguri pe zi. Acesta ușurează tusea, elimină toxinele din corp și calmează nervii.
Dacă suferi de anemie ori reumatism, bea ceai de iarbă-mare. Pune într-un vas 20 de g de rădăcină proaspătă peste care toarnă 1 litru de apă clocotită. După ce-l lași la infuzat, bea 2-3 cești de ceai pe zi.
Extern, compresele cu decoct de iarbă-mare (10 g de rădăcină la 100 ml de apă) se folosesc în afecțuni ale pielii manifestate prin mâncărime, ulcerații purulente, având ca rol accelerarea vindecării.
Info: Dacă îți cade des părul, poți încerca fricționările cu decoct de rădăcină de iarbă-mare (40 g la 1 litru de apă).
Iarba-șarpelui, indicată în neplăcerile digestive
Folosită în infuzii ori tincturi, iarba-șarpelui are acțiune antibiotică și este indicată în diaree. Dacă ai crampe, dureri abdominale, greață, balonare și ai observat o creștere a frecvenței scaunelor față de cum e în mod normal este posibil să te confrunți cu diaree.
În acest caz, bea 2 căni de ceai de iarba-șarpelui. Pune peste o linguriță de flori de iarba-șarpelui o cană de apă clocotită. Lasă amestecul la infuzat 10-20 de minute și apoi strecoră. Bea 2 căni pe zi.
Iarba de șoaldină scade febra
Cunoscută și sub denumirea de coada-cocoșului, șărpăriță, șoldină ori verzișoară, iarba de șoaldină este o plantă utilizată atât în medicină, cât și în cosmetică. Pentru uz intern se utilizează infuzia de iarba de șoaldină în caz de febră. Peste 1 linguriță de plantă se toarnă o cană de apă fierbinte. Se lasă acoperită 5-10 minute, apoi se filtrează și se beau 1-2 căni pe zi.
Extern, planta se utilizează sub formă de cataplasme în ameliorarea durerilor de picioare și articulațiilor. Se pisează planta uscată, se înfășoară într-un tifon și se aplică pe locurile afectate. Mai mult, pentru tratarea scorbutului (boală care apare din cauza lipsei vitaminei C și care se manifestă prin slăbirea forței musculare, anemie ori sângerarea gingiilor) se aplică pe gingii planta pisată.
Sursa: clicksanatate.ro