Retete

RETETA | Pâine țărănească cu cartofi

Ingrediente:

  • 500 g faina (Baneasa am folosit)
  • 500 g cartofi vechi
  • 120 ml apa in ce au fiert cartofii
  • 1 plic de drojdie uscata 20 g
  • 1 lingurita cu varf de zahar
  • 3-4 linguri de ulei
  • sare dua gust

Mod de preparare:

Cartofii ii curatam de coaja, tocam cubulete si ii punem la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert ii zdrobim bine, sa nu ramana cocoloase. Pastram din apa in care au fiert cartofii (eu am folosit 120 ml fix!)

Faina, care a stat la temperatura camerei il cernem, amestecam drojdia si zaharul in faina, dupa care amestecam si cu cartofii. Eu am framantat intre palme sa simt daca au ramas cocoloase. Dupa ce am framantat bine cu cartofii incepem sa adaugam apa, 2 linguri de ulei, framantam pana obtinem un aluat nu foarte moale. Pana la final am mai adaugat 2 lingiri de ulei, treptat in palme si asa am framantat pana au aparut bule de aer si am obtinut un aluat elastic.

Aluatul se pudreaza cu faina si se lasa la dospit 40-50 minute. Asezam pe masa de lucru o hartie de copt, suficienta pentru tava in care vom coace painicile, tapetam cu faina masa de lucru, impartim aluatul in 2 bucati, le framantam separat putin, le facem forme rotunde si le asezam pe ambele pe hartia de copt, pe masa. Le pudram cu faina si le acoperim. Le lasam inca 30 minute la dospit.

Intre timp dam drumul la cuptor, introducem tava in care vom coace painicile si un vas cu apa (eu am folosit o tava de chec). Scoatem repede tava din cuptor fierbinte, luam hartia de copt si o asezam in tava. Introducem tava la foc mediu, dupa 15 minute scoatem apa din cuptor. Lasam  40-50 minute la copt la foc mediu, la final le mai lasam 10 minute la foc iute.

Sursa: bucataras.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page