Diverse

DIVERSE | Pâinea neagră – beneficii și mituri

Cultivarea cerealelor pentru hrană a marcat tranziția de la stilul de viață nomad, caracterizat de vânătoare și pescuit, la cel sedentar, astfel creându-se premisele civilizației și urbanismului.

Cerealele integrale conțin proteine în cantități suficiente pentru necesitățile umane, având și carbohidrați complecși, care asigura energia de susținere asociată muncii intelectuale.

Se știe că civilizațiile de vânători și consumatori de carne nu au fost așa de renumite pentru capacitățile lor intelectuale. Este și exemplul mongolilor, care au cucerit jumătate de lume, ca apoi să fie absorbiți de civilizația rafinată a chinezilor, mari consumatori de cereale.

Toate cerealele conțin, de asemenea, grăsimi, vitamine, minerale și fibre vegetale, așadar sunt alimente complete și foarte hrănitoare. Multe popoare ale lumii depind fie de orez, fie de grâu, pentru procesul de calorii. Dar, ca rezultat al metodelor moderne de morărit, care înlătură tărâțele nutritive și germenii și lasă numai miezul alb de amidon, multe alimente făinoase comerciale sunt golite din punct de vedere nutritiv. Așa că, numai cerealele integrale asigură o nutriție eficientă și sănătoasă.

Pâinea neagră – cum poate deveni periculoasă pâinea și care sunt beneficiile pâinii albe

Cerealele pot fi greu digerabile, din cauza hidraților de carbon, de aceea înainte de a fi gătite, cerealele ar trebui prăjite până se obține culoarea galben brun. Din același motiv este bine ca pâinea să fie prăjită înainte de a fi mâncată. O altă problemă serioasă, care nu este așa de luată în seamă, este păstrarea îndelungată a cerealelor în silozuri imense, favorizându-se astfel dezvoltarea mucegaiurilor care produc aflatoxina, unul dintre cele mai puternice carcinogene din lume. De aceea, este indicat să se consume cereale proaspete sau substanțe antioxidante care ajută la eliminarea aflatoxinei din organism.

Printre beneficiile pâinii negre enumerăm: previne colita și constipația, previne balonarea atunci când se consumă multă carne și grăsimi animale; având efecte de dezintoxicare ajută la tratarea bolilor de piele, prevenirea cancerului tubului digestiv datorită conținutului bogat în fibre; previne și ameliorează diabetul; previne ischemia cardiacă.

Mituri despre pâinea neagră

Multă lume crede că pâinea neagră nu îngrașă, dar nu este decât un mit fals, pentru că chiar dacă are un pic mai puține calorii decât cea albă, pâinea neagră conține mai multe fibre și este mai consistentă. Având glucide cu absorbție mai lentă, este mai bună pentru organism când vorbim despre digestie decât pâinea albă. Unii medici susțin că nu pâinea în sine îngrașă, ci ceea ce se pune pe pâine.

Un alt mit creat în jurul pâinii negre este că are valoare nutrițională mai mare decât pâinea albă, iar acest mit este cât se poate de adevărat. Pâinea din cereale integrale asigură o alimentație echilibrată și conține 50% glucide, 8% proteine și 2% grăsimi, fiind o sursă principală de energie. Este adevărat că multă pâine din comerț, albă și neagră, este foarte puțin bogată ca valoare nutritivă și conține mulți aditivi și conservanți dăunători. Dacă să se deosebească pâinea neagră autentică de cea cu coloranți, gen caramel și cacao, trebuie să se vadă tărâțele.

Pâinea neagră prăjită este dietetică este un alt mit, care nu are nicio urmă de adevăr. Pâine de orice fel prăjită are aceleași valori nutriționale și calorii ca cea neprăjită, singura diferență este că cea prăjită este mai ușor de digerat.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page