Speranţe de viaţă pentru aproape un milion de români bolavi de hepatită C. Peste două săptămâni va fi introdus în farmacii cel mai nou tratament de pe piaţă. Pastilele conţin molecule ce atacă virusul hepatic şi garantează însănătoşirea aproape sută la sută în timp scurt şi fără efecte secundare. Tratamentul costă cam 50 de mii de euro şi va fi decontat pentru pacienţii care au asigurare de sănătate.
Iniţial, de noua terapie vor beneficia cel mult cinci mii de români, la care boala a ajuns într-un stadiu avansat. Studiile care au dus la descoperirea noului tratament au costat peste un miliard de dolari şi au durat zece ani. Medicamentul va fi produs de mai multe companii farmaceutice din Statele Unite, aceleaşi care au făcut şi cercetarea.
Hepatita C este o boală ascunsă, astfel că doar 5% dintre cei diagnosticaţi ajung să primească tratamentul corespunzător. Maladia se transmite prin transfuzii de la o persoană bolnavă, prin folosirea instrumentarului medical nesterilizat, dar și pe cale sexuală.
„Infecția primară cu virus C poate să fie o infecție (…) cu o formă de așa-zisă viroză pe care oamenii o bagă mai mult sau mai puțin în seamă și foarte mulți care au luat acest virus nu s-au prezentat la investigații”, atrage atenția dr. Ciprian Brisc, șeful secției de gastroenterologie a Spitalului Județean din Oradea.
Nici măcar cei care urmează terapia disponibilă în acest moment în România nu au garanţia că se fac bine.
Cornel a fost infectat cu virusul Hepatitei C din cauza instrumentelor nesterilizate dintr-un cabinet stomatologic. Medicii i-au administrat tratamentul clasic, dar nu a avut efect. În timp, boala a avansat, iar singura speranţă a lui este tratamentul cu molecule ce atacă virusul hepatic, aprobat recent de Comisia Europeană.
„Sunt în gradul patru și dacă ar veni medicamentul acesta nou sunt șanse de aproape 100% să refacă ficatul și să mă vindec”, spune Cornel.
Pe lângă rata de succes a tratamentului, are multe alte avantaje, spun medicii.
„Sunt doar tablete care se administrează, este un timp de administrare mult mai scurt, de 12 săptămâni, în general. Şi este mult mai bine tolerată decât terapia veche, având efecte adverse mult scăzute”, spune dr. Ciprian Brisc – șeful secției de gastroenterologie a Spitalului Județean din Oradea.
Iniţial, de noua terapeie vor beneficia cel mult cinci mii de români, la care boala a ajuns într-un stadiu avansat.
„Acest tratament va începe într-un timp foarte scurt: aproximativ două săptămâni, să zicem până la sfârșitul lunii. Deja pe site-ul Casei Naționale sunt criteriile de includere în acest tratament”, a anunțat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Sursa: digi24.ro