ImportantLocal

LOCAL | O societate din Iași care deține un hotel și în Botoșani a intrat în insolvență

Au fost finalizate deocamdata evaluarile care privesc cele doua unitati hoteliere din Piata Unirii. Pretul la care ar putea fi vandut Hotelul Traian este mult sub asteptarile patronului. Se incearca deocamdata evitarea scenariului care cuprinde vanzarea celor mai cunoscute cladiri din centrul orasului.

Afaceristii de top care au rezistat crizei si anchetelor DNA si au reusit sa ramana si cu bani ar putea da anul acesta o mare lovitura pe piata imobiliara. Unele dintre cele mai ravnite cladiri din municipiul Iasi, mai exact hotelurile din Piata Unirii, ar putea fi vandute pe doar cateva milioane de euro. Cel putin asta sustine lichidatorul judiciar Corneliu Mititelu, cel desemnat de judecatori sa se ocupe de insolventa SC Turism Moldova SA, societate patronata de Danut Prisecariu, proprietarul hotelurilor Traian, Astoria din Piata Unirii si al Hotelului Rapsodia din centrul municipiului Botosani. Firma de practicieni in insolventa a lui Mititelu,Management Reorganizare Lichidare (MLR), a facut public planul de reorganizare a SC Turism Moldova SA, societate care a intrat in insolventa in data de 23 septembrie 2014 din cauza valorii mari a datoriilor care depasesc suma de 10 milioane euro. MLR sustine ca declararea falimentului societatii nu este cea mai buna varianta in cazul SC Turism Moldova SA deoarece din vanzarea bunurilor aflate in patrimoniul societatii s-ar obtine 22.560.760 lei pe cand valoarea totala a datoriilor este de 45.773.273 lei, adica putin peste 10 milioane euro.

Cat valoreaza Traian si Astoria

Din valoarea totala a datoriilor de 45.773.273 lei, suma de 35.096.587 lei reprezinta credite bancare, 3.733.859 lei reprezinta dobanzi aferente creditelor bancare, datorii catre furnizori – 4.426.624 lei, obligatii catre bugetul de stat – 1.703.577 lei, salarii restante – 50.504 lei etc. Cu toate ca Mititelu sustine ca valoarea de lichidare a patrimoniului, compus din cele 3 hoteluri si alte bunuri utile desfasurarii activitatii acestora, ar fi de numai 5.112.209 euro, evaluarile bancilor comerciale care au creditat de-a lungul timpului SC Turism Moldova SA prezinta alte date. Astfel, Hotelul Traian a fost gajat la Banca Comerciala Romana in anul 2010 pentru contractarea unui credit in valoare de 4.200.000 euro. Imobilul ar fi fost evaluat in vederea acordarii creditului la circa 5.055.867 euro. Hotel Astoria a fost ipotecat, de asemenea, in anul 2010 pentru creditul luat de Turism Moldova.

Potrivit unei evaluari prezentate de reprezentantii societatii care ar fi fost admisa si de BCR, Hotel Astoria ar valora 2.107.779 euro. Hotelul Rapsodia din Botosani este gajat inca din anul 2007 pentru un credit in valoare de 4.934.000 euro contractat de la OTP Bank. Potrivit evaluarii agreate de OTP Bank, Hotelul Rapsodia ar valora 5.604.810 euro. Potrivit evaluarilor prezentate de reprezentantii societatii, cele trei hoteluri ar valora 12.768.456 euro. Insa, Mititelu spune ca cele trei hoteluri nu mai valoreaza atat de mult si dimpotriva daca mai intarzie mult planul de reorganizare valoarea celor 3 hoteluri ar putea sa scada chiar si sub pretul estimat de 5,1 milioane euro. “In plus, trebuie sa tinem cont de faptul ca valoarea de 22.560.760 lei (5.112.209 euro), obtenabila in caz de faliment, este o valoare estimata pentru situatia lichidarii tuturor bunurilor din patrimoniu, fara a se tine cont de costurile de administrare a lichidarii si de perioada de realizare a acestor tranzactii, factorul timp putand influenta in mod negativ procesul de plata a creantelor”, arata MLR in planul de reorganizare.

Inainte de criza hotelurile mergeau bine

Acesta a mai aratat ca declinul economic al societatii si intrarea in insolventa a fost determinat si de faptul ca in anul 2013 hotelurile Traian si Astoria au ramas fara parcare ca urmare a unor restrictii de circulatie impuse de municipalitatea in Piata Unirii. “Incepand cu luna martie 2013, activitatea hoteliera a unitatii a fost grav afectata fiind interzis de catre autoritatile publice locale accesul rutier atat inspre si dinspre Grand Hotel Traian, cat si inspre si dinspre parcarea publica care o deservea. Societatea a obtinut in instanta ridicarea acestor obstacole sentinta fiind pusa in executare in data de 23 ianuarie 2015. Interzicerea accesului rutier a perturbat activitatea hoteliera si de alimentatie publica, cauzand pierderi financiare ca urmare a reducerii clientelei”, arata administratorul judiciar al SC Turism Moldova SA.

MLR va propune judecatorilor de la Tribunalul Sindic un plan de reorganizare care presupune plata datoriilor societatii in urmatorii 3 ani. Mititelu crede ca acest lucru va fi posibil prin reducerea cheltuielilor de exploatare, cresterea preturilor de desfacere bazata pe imbunatatirea calitatii. De precizat ca in cazul in care judecatorii nu vor aproba acest plan de reorganizare, atunci se va declara falimentul, iar cele 3 hoteluri vor fi scoase la vanzare. Hotelul Traian a fost inaugurat in anul 1882 dupa ce fusese construit in baza planurilor cunoscutul arhitect Gustave Eiffel, este cotat la 4 stele avand 68 de camere si 119 locuri. Potrivit lichidatorului pana la recesiunea economica Hotelul Traian si restaurantul aveau o cifra de afaceri ce depasea 2 milioane de euro. Hotelul Astoria, cotat la categoria de 3 stele, are 57 de camere si 101 locuri si pana in anul 2008 a avut o cifra de afaceri de 800.000 euro pe an. In sfarsit, Hotelul Rapsodia din centrul municipiului Botosani este cotat la 3 stele si are o capacitate de cazare de 154 de camere.

Sursa: bzi.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page