RETETA | Focaccia cu ceapă și măsline verzi
Ingrediente:
- 500 g faina
- 1 lgt sare
- 50 ml ulei de masline
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lgt zahar
- 1 lg faina
- apa cat cuprinde
Pt.topping:
- o ceapa rosie medie
- 100 g masline verzi
- 2-3 lg ulei de masline
- 4-5 lg ketchup homemade
- busuioc uscat
Se pregateste o maia din 100 ml apa calduta amestecata cu zaharul si faina, iar la final se dizolva drojdia. Se lasa la dospit. Intr-un bol se cerne faina, se pune sarea si uleiul de masline. Se toarna maiaua si se amesteca, punand putin cate putin apa calduta atat cat cere aluatul. Se rastoarna totul pe masa de lucru si se framanta un aluat moale si nelipicios.
Se ia tava cuptorului si se unge cu ulei. Se aseaza pe mijloc aluatul si se lasa sa dospeasca pt cel putin o jumatate de ora. (Eu am bagat tava in cuptorul stins).
Intre timp se pregateste toppingul: se curata ceapa si se taie solzisori. Maslinele se taie felii (aici am avut un pic de lucru pt ca ale mele au fost cu samburi). Intr-o farfurie se pune uleiul, ketchup-ul, ceapa si maslinele si se amesteca.
Se scoate tava, se intinde aluatul pe toata suprafata si facem gauri cu degetul din loc in loc. Mai lasam 15 minute sa creasca aluatul. Se unge cu toppingul si se presara deasupra busuioc uscat. Se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru cca 30 de minute sau pana este frumos rumenita.
Calda sau rece e la fel de buna.
Pofta buna sa aveti!
Sursa: bucataras.ro