SANATATE | Cele mai eficiente tratamente în caz de dureri de spate
Există numeroase opțiuni terapeutice indicate în durerile de spate. Din fericire, majoritatea episoadelor de lombalgie se remit în cel mult o lună, cu ajutorul unui tratament corect, recomandat de doctor. Alteori însă, este nevoie de operație și de recuperare medicală.
În cele mai multe cazuri, tratamentul în cazul durerilor de spate constă într-o asociere de ședințe de fizio- și kinetoterapie cu tratamentul medicamentos de scurtă durată.
„Pe termen lung, tratamentul poate presupune : continuarea exercițiilor de gimnastică medicală la domiciliu, evitarea menținerii unor poziții fixe pe perioade lungi (statul pe scaun, nemișcat, la birou), slăbirea sau evitarea creșterii în greutate, adaptarea scaunului de la birou/a tipului de saltea și a pernelor, renunțarea la activitățile fizice care pot produce suferință la nivelul coloanei vertebrale (sporturi de contact, activități ce presupun ridicări repetate de greutăți, activități cu vibrații etc.), purtarea un orteze lombare („lombostat”) etc.”, explică medicul ortoped Codrin Huszar.
Dr. Lelia Hagiu
medic specialist reumatolog, Regina Maria Sun Plaza, București
La primul episod de durere, este foarte probabil ca simptomele să treacă treptat de la sine, chiar și fără ajutorul medicației. Dacă durerea persistă, se accentuează sau apar crize ulterioare, este indicat ca persoana în cauză să apeleze la ajutor medical.
În timpul consultației se va efectua un examen fizic riguros, dar se vor căuta și cauzele care au determinat apariția durerilor. În cazul unui efort fizic, a unei poziții vicioase la locul de muncă sau a obezității, tratamentul va începe chiar cu corectarea acestora. Dacă durerea este intensă, medicul va prescrie tratament medicamentos.
Cele mai frecvente medicamente folosite pentru calmarea durerilor de spate sunt antiinflamatoriile nonsteroidiene și steroidiene, antialgicele, relaxantele musculare, rareori antidepresive. Folosirea acestor medicamente pe termen lung sau abuzul acestora nu este recomandat, întrucât se poate asocia cu reacții adverse în special gastrointestinale și cardiovasculare.
Medicamentele se iau cu moderație
Eficiente în reducerea intensității durerii, medicamentele nu sunt o soluție pe termen lung în tratarea durerilor de spate.
Paracetamolul poate fi luat în cazul dureruilor ușoare și moderate. Este foarte important să nu se depășească doza maximă de 4 g pe zi (nu se ia mai mult de o doză la fiecare 4 ore). Durata tratamentului cu paracetamol nu trebuie să depășească o săptămână.
Antiinflamatoarele (ibuprofen, ketoprofen) sunt indicate în durerile de spate de origine inflamatoare (sciatică, artroză). Este indicat ca acestea să fie luate pe o perioadă scurtă, cel mult o săptămână, date fiind efectele secundare (probleme gastrice, agravarea ulcerului).
Se pot lua cel mult 2 comprimate de ibuprofen pe zi, cel mult 6 zile. De asemenea, se pot aplica pe locul dureros și geluri antiinflamatoare, acestea fiind mai puțin eficiente decât medicamentele. Nu abuza însă de astfel de geluri, pentru că pot da arsuri pe piele.
Miorelaxantele sunt de ajutor în cazul în care durerea de spate este provocată de contractură musculară (lumbago). Infiltrațiile sunt indicate în special în durerile sciatice, mai ales dacă tratamentul cu antiinflamatoare nu a avut efectul scontat.
Acestea ajută la reducerea inflamației, scăzând intensitatea durerii. Mai exact, se injectează o substanță anestezică și un antiinflamator steroidian în locul dureros.
Ce facem în timpul unei crize
În primele 48 de ore de la apariția lombalgiei…
• este bine să se aplice pe locul dureros comprese reci (gheață sau obiecte de la frigider, înfășurate într-un material textil). Nu este indicată căldura în această etapă, pentru că poate agrava inflamația.
• zona afectată trebuie menținută în repaos, fără a fi însă nevoie de stat în pat, evitându-se mișcările bruște.
• se pot administra oral sau local analgezice sau antiinflamatoare care se pot elibera fără rețetă. Citește indicațiile de pe prospect și nu depăși dozele.
Mergi la medic dacă…
√ durerea nu a trecut după 48 de ore
√ nu îți poți relua activitățile obișnuite
√ simptomele se agravează, iar durerea iradiază în mâini și picioare. Apar febră, tuse, frisoane și stare de rău general.
Sursa: clicksanatate.ro