DIVERSE | Ce să nu mănânci când iei antibiotice
Consumul de grepfrut, sare sau produse lactate poate perturba acțiunea medicamentelor cu efect antimicrobian, anume antibioticele. Astfel, substanțele din anumite alimente sau băuturi modifică pH-ul la nivel gastrointestinal, motiv pentru care eficiența acestor pastile poate fi anulată, redusă sau potențată.
Mai mult, asocierea unor antibiotice cu anumite alimente poate avea efecte adverse la nivelul sistemului digestiv, cât și la nivel cerebral. Iată, așadar, ce alimente și băuturi să eviți cât timp te afli sub tratament antibiotic!
Ce să nu mănânci când iei antibiotice: grapefruit
Fructul interacționează cu peste două sute de medicamente, avertizează specialiștii. El perturbă acțiunea medicamentelor întrucât conține o substanță care interferează în procesul de detoxifiere a organismului. Grapefrutul poate potența acțiunea anumitor antibiotice sau le-o poate anula.
Ce să nu mănânci când iei antibiotice: alimente acide
Băuturile acidulate, sucurile din citrice, ciocolata sau ketchup-ul pot afecta capacitatea organismului de a absorbi eficient antibioticele.
Ce să nu mănânci când iei antibiotice: sarea și laptele
Cu excepția iaurtului, care are rolul de a echilibra flora intestinală și de a proteja ficatul, laptele trebuie consumat cu moderație pe perioada tratamentului cu antibiotice, întrucât reduce absorbția substanțelor active din medicamente.
Ce să nu mănânci când iei antibiotice: alimente bogate în fibre
Cerealele integrale, fasolea, lintea și zmeura, de exemplu, încetinesc rata de absorbție a medicamentelor, dar pot agrava și diareea, în cazul în care stomacul a fost afectat de antibiotice.
Sursa: clicksanatate.ro