Șeful compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Botoșani, Ecaterina Chihaia, susține că perioada februarie-martie este una propice pentru îmbolnăviri ale căilor respiratorii și de aceea adresabilitatea pacienților cu astfel de afecțiuni este în creștere (viroze, pneumonii, scarlatină, varicelă, parotidită sau infecții digestive rotavirale). Însă nu se poate vorbi despre epidemie.
„Este foarte adevărat că adresabilitatea la cabinete în această perioadă a crescut, dar din datele pe care le deținem, o morbiditate de 2.600, 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire în județ, ne îndreptățește să credem că da, este în creștere, dar nu putem spune că este un eveniment neobișnuit, neașteptat, și NU poate fi vorba despre o epidemie”, a declarat dr. Ecaterina Chihaia, șeful compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP.
O explicație a numărului mare de îmbolnăviri de sezon este contextul meteo, o alta este că ieșim din iarnă cu imunitatea scăzută. Raportările din ianuarie și februarie arată că morbiditatea s-a menținut la 1.400 de cazuri noi de îmbolnăviri ale căilor respiratorii superioare, și 500 de cazuri noi de îmbolnăvire cu pneumonii, din care 7-9% necesitau internarea. O situație clară a îmbolnăvirilor va fi cunoscută după ce medicii de familie vor trimite la DSP raportarea trimestrială.
Aceste cazuri au aglomerat secțiile Spitalului Județean, în special Pediatrie și Boli Infecțioase.
„Acolo a fost, este, și va fi în continuare, un spațiu în care se vor spitaliza cazurile de îmbolnăvire în condițiile în care adresabilitatea pe o afecțiune este mai mare. 43 de paturi de spitalizare sunt puțin într-o perioadă în care morbiditatea este crescută”, a mai declarat medicul epidemiolog.
Săptămâna trecută au fost înregistrați 2.089 de pacienți cu infecții ale căilor respiratorii, din care 73 au necesitat internarea, iar alți 901 au fost diagmosticați cu pneumonii, 184 dintre ei necesitând internarea.