DIVERSE | Cu ce înlocuim carnea în perioada postului
Fie că ții post sau ești vegetarian, organismul are nevoie de alimente cu un aport mare de proteine, deoarece ele furnizează energia de care avem nevoie pe parcursul zilei.
Totodată, proteinele sunt esenţiale pentru persoanele care doresc să slăbească, susțin specialiștii, dar şi pentru cele care doresc să îşi crească masa musculară. Iată câțiva înlocuitori vegetali ai cărnii!
Cu ce înlocuim carnea în perioada postului: soia
Cu siguranță soia este cea mai studiată plantă de pe pământ, dar și cea mai controversată. Specialiții susțin despre această leguminoasă că ar fi un adevărat miracol care, pe lângă faptul că a reuşit să salveze planeta de la înfometare, previne şi vindecă zeci de boli, inclusiv pe cele de inimă, cancerul şi dezechilibrele hormonale.
La polul opus se află cei care afirmă că soia ar fi cancerigenă, că afectează imunitatea şi dăunează sănătăţii. Adevărul aparţine ambelor părți: soia obţinută şi preparată corect este extrem de benefică pentru sănătate, în timp ce cea procesată cu tot felul de substanţe toxice este dăunătoare.
Soia are avantajul de a putea fi gătită în cele mai variate feluri, fiind bogată în vitamine și minerale esențiale precum vitaminele D, E și B și calciu, magneziu, fosfor.
Cu ce înlocuim carnea în perioada postului: nucile
Nuca este unul dintre cele mai sănătoase și consistente alimente. Este un înlocuitor excelent al cărnii, chiar superior plantei de soia, datorită unui conținut mai mare de proteine și de grăsimi sănătoase.
Nuca este fructul cel mai bogat în cupru și zinc, miezul de nucă crud fiind un remediu împotriva bolilor vasculare, a deficiențelor imunitare, complicațiilor diabetului sau a bolile cronice de plămâni.
Cu ce înlocuim carnea perioada postului : hrișca
Are în compoziție nu mai puţin de opt aminoacizi esenţiali, din acest punct de vedere fiind mult deasupra mezelurilor sau a preparatelor din carne. Este, de asemenea, o sursă foarte bogată de mangan (mineral necesar pentru echilibrul hormonal), magneziu, fosfor şi fibre vegetale.
Hrișca este un ingredient nelipsit din zona Bucovinei, fiind folosit în sarmale sau alte specialități locale. Se poate consuma în locul cerealelor de dimineață, cu lapte sau suc de fructe.
Cu ce înlocuim carnea în perioada postului: quinoa
Este înrudită cu hrișca, iar aproape 15% din masa sa este formată din proteine sănătoase și extrem de hrănitoare. Boabele de quinoa conţin fier, magneziu, calciu, vitamine din complexul B, dar şi fibre alimentare, care reglează nivelul glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor.
Boabele de quinoa se pot consuma în locul cerealelor, fierte și pasate sub formă de piure, în loc de orez și în orice fel de mâncare, de la pilaf până la supe.
Cu ce înlocuim carnea în perioada postului: ciupercile
Ciupercile conţin apă, substanţe organice şi săruri minerale. Structura proteinelor din ciuperci este asemănătoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din grâu.
Proteinele din ciuperci sunt comparabile cu cele din carne, astfel că 100-200 grame de ciuperci uscate consumate zilnic, pot substitui carnea, menţinând în organism un echilibru normal.
De exemplu, un kilogram de ciuperci uscate conţine de două ori mai multe albumine decât carnea de vită, de aproape trei ori mai multe decât carnea de porc sau decât ouăle şi de 11 ori mai multe decât laptele.
Sursa: clicksanatate.ro