Diverse

DIVERSE | De ce fac tinerii bolile bătrâneţii

Infarct sau reumatism? Întâlnite cândva doar la bunicii noştri, astfel de probleme de sănătate sunt în prezent tot mai des diagnosticate la persoane sub 40 de ani. Iată cum le poţi recunoaşte şi preveni!

Infarctul miocardic, hipertensiunea, glaucomul, ficatul gras şi problemele erectile sunt tot mai des întâlnite în rândul celor de până în 40 de ani.

De vină sunt, în principal, stresul, obezitatea, fumatul, sedentarismul şi alimentaţia bogată în grăsimi (care duce la creşterea colesterolului „rău“).

Accident vascular cerebral, chiar şi la 30 de ani

Infarctul la 30 de ani nu mai este o raritate, atrag atenţia specialiştii în domeniu. Alimentaţia bogată în grăsimi nesănătoase şi săracă în nutrienţi duce la depunerea grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge (ateroscleroză), factor de risc în apariţia infarctului.

Pe lângă alimentaţia precară şi odihna insuficientă, stilul de viaţă sedentar duce la apariţia hipertensiunii arteriale şi a creşterii nivelului colesterolului ,,rău”.

În ultima perioadă, şi numărul cazurilor de accident vascular cerebral (AVC) este tot mai mare în rândul tinerilor. Rezultatele ultimelor statistici arată că, dintre tinerii care se prezintă la medic, foarte mulţi au un risc crescut de a suferi AVC.

,,Prin promovarea unui stil de viaţă sănătos, care să cuprindă o alimentaţie bogată în legume şi în fructe şi o activitate fizică regulată, se poate preveni apariţia problemelor cardiace. Însă acest lucru trebuie făcut de la naştere, nu după ce persoana ajunge să fie diagnosticată cu o astfel de problemă”, ne-a spus medicul de familie Călin Ciubotaru.

Sfat:

Nu neglija durerile în piept, stările de amorţeală în braţe şi dificultăţile de respiraţie. Sunt doar câteva dintre semnele problemelor cardiace.

Reumatismul se instalează şi în tinereţe

Durerile reumatice de care se plângeau până acum câţiva ani doar bunicii noştri  afectează în ultimii ani din ce în ce mai mulţi tineri. Iar cauzele nu sunt puţine la număr.

Lipsa activităţii fizice, poziţia incorectă la birou şi excesul de kilograme duc la inflamarea articulaţiilor şi la apariţia durerilor sâcâitoare. Vestea bună este că durerile pot fi ameliorate cu ajutorul gimnasticii medicale, a fizioterapiei sau a masajului.

Doar dacă tratamentul se aplică de la primele simptome! Dintre cele peste 200 de afecţiuni ale oaselor, articulaţiilor, tendoanelor şi ale muşchilor, artroza şi poliartrita reumatoidă sunt des diagnosticate în rândul persoanelor de până în 40 de ani.

Sfat:

Nu trece cu vederea durerile de spate sau cele de articulaţii! Netratate corespunzător, mobilitatea va fi din ce în ce mai redusă, ceea ce poate afecta viaţa personală şi pe cea profesională.

Specialistul Click! Sănătate vă sfătuieşte

Apariţia din ce în ce mai timpurie a unei întregi serii de boli cronice specifice cândva vârstei a treia îşi are rădăcinile în modificările comportamentale ale speciei umane din ultimele decenii.

Acestea sunt de fapt expresia uzurii, degradării şi îmbătrânirii premature a diverselor aparate şi sisteme ale organismului uman (circulator, nervos, vizual etc.).

Printre cauze, identificăm: scăderea dramatică a alăptării în favoarea alimentaţiei cu lapte praf a sugarului şi alimentaţia încă din copilărie cu o serie întreagă de produse care, deşi sunt catalogate ca alimente, sunt departe de calităţile acestora (sucuri şi băuturi industriale, conserve, mezeluri, margarină, produse fast-food).

Pe lângă acestea, consumul în masă a nenumărate substanţe toxice (tutun, stupefiante, etnobotanice, abuz de medicamente), sedentarismul şi stresul cotidian sunt factori care duc la apariţia acestor boli.

Info: Aproape 7% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani suferă un atac vascular cerebral.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page